Kategoriat
Blogi

Tauko blogin pidossa

Hyvät kotisivujeni selaajat ja lukijat. Nyt, olosuhteiden pakosta kotisujen pidossa ja blogikirjoittelussa on tauko. Se kestää kesän yli. Valitan tapahtunutta. Voit seurata minua facepookissa normaalisti. Palaan näille sivuille syyskuun aikana.

Kategoriat
Blogi

Ohjeita paastonajalle

Paastonaikana oli vanhan kansan mukaan oltava tarkkoina, etteivät noidat pääse pihapiiriin tekemään pahojaan. Paasto oli noidille parasta aikaa, sillä ihminen oli heikoimmillaan ja silloin noita oli valpas hyökkäämään. Tässäpä muutama ohje, niin selviät paastonajasta kunnialla.

”Jos paaston aikana pidettiin virsikirjan lehteä navetan oven päällä, eivät noidat päässeet pahaa tekemään,” Usekelassa sanottiin. Kun navetat ovat harvenemaan päin, kelpaisikohan aivan tavallinen kerrostalon ovi tähän?

Paaston aikana noitia vastaan asetettiin yhdeksän lukkoa liiterin ovelle ja niistä yhden piti olla sellainen, joka aukeni vastapäivään,” Karjalassa tällainen tieto.

”Paaston aikana ei pidä tehdä mitään kirvestöitä, sillä silloin kesä menee ilman onnettomuuksia.”

”Paaston aikana ei saa repiä tuohta koivuista, etteivät karhut syö karjaa kesällä.” ja toinen eläin kielto ”Paaston aikana ei pidä mainita minkään petoeläimen nimeä, muuten se peto jää laitumille kesäksi tuhojaan tekemään.”

”Paaston aikana ihmiset eivät saa käyttää punaisia vaatteita, sillä se tietään kesällä suurta onnettomuutta.”

”Jos paaston kolmen torstain aikana saunassa pidetään leipäpalasta kainalossa ja se syötetään hevoselle, niin silloin kesän aikana hevonen antautuu helposti kiinniotettavaksi.”

Sitten sääennustuksia paaston ajaksi: ”Minkälaisella ilmalla paasto alkaa, sellaisella se loppuukin.” Jos paaston aikana on hyvät ilmat, tietää se, että kesästä tulee hyvä.” ”Ensimmäisestä paaston aikaisesta suoasta on yhdeksän viikkoa sulaan veteen.”

 ”Jos mummot oli mustissaan, ei se paastoa ainakaan pilannut,” Ruskealassa tiedettiin.

mummot mustissa