Sata vuotta sitten II

Tapaturma

Lauantaina 8 päivänä helmikuuta 1919 sattui tapaturma Penttilän sahalla. Tapahtumat alkoivat kun kuorma-ajuri Tuomas Takkunen tuli hevosellaan tukkikuorman kanssa tukkien pudotuspaikalle. Irrottaessaan kuormaa yksi tukki ei lähtenyt liikkeelle vaan jäi jumiin reen ja aisapuun väliin. Takkunen yritti kiskoa tukkia irti, joka sitten lähtikin sellaisella voimalla, että tukki syöksyi ajurin jalkaan katkaisten sen. Takkunen jäi makaamaan maahan ja hevon pillastuen lähti juoksemaan pudoten Pielisjokeen.

Toisen miehet ryhtyivät rauhoittamaan hevosta ja toiset miehet ryhtyivät kiireesti nostamaan Takkusta rekeen vieden pahoin loukkaantuneen miehen lääkäriin. Takkusen jalan paksu pohjeluu oli murskaantunut ja siinä meni lähes koko päivä saada miehen luut paikoilleen ja kipsattua paikoilleen. Takkusen tuskanhuuto kuului kadulle saakka.

Hevonen vietiin puolestaan Hokkasen saunaan lämpiämään ettei sekin olisi vilustunut ja kuollut siihen paikkaan. Onneksi Antti Hokkanen on tottunut lämmittämään hevosia myös saunassa ja hän hieroi hevoseen kunnon pirtuannoksen. Ei aikaakaan kun hevonen jo käyskenteli Takkusen pihaan onnettomuudesta mitään tietämättömänä.

Kuvassa Penttilän saha 1920-luvulta ja toisella rannalla Hokkasen sauna, minne hevonen vietiin lämpiämään.