Kategoriat
Blogi

Sata vuotta sitten IX

Joensuun teatteriesitykset

Joensuun teatteriesitykset keskeytyivät vuoden 1918 syksyllä, kun itsenäisyyslevottomuudet alkoivat. Ainoastaan yksityisiä näytelmiä esiteltiin etupäässä nuorille suojeluskuntalaisilla. Ainoastaan työväen talolla lokakuussa näyteltiin Oman-Avun miljoonajuhlassa ”Sotkuinen vyyhti.” Sen jälkeen työväentalo suljettiin, koska talo otettiin sotilaskäyttöön.

Kun kansalaissodan tapahtumat alkoivat vyöryä eteenpäin, kaupunkilaisten iloksi teatteriesitykset aloittivat toimintansa tammikuussa 1919. Ensimmäiseksi ennätti Joensuun Näytelmäseura, joka jo 18. päivänä esitti ”Punaisen Laukun”. Ensimmäisessä näytännössä oli katsomo aivan pakaten täynnä näkemiinsä ja kuulemiinsa tyytyväistä yleisöä.

Tiistaina 21.1.1919 vieraileva Intiimiteatteri  esitti ”Isontalon Antin” ja seuraavana päivänä ”Tuulen puuskan.”

Sanomalehdet kirjoittivat, että nyt olisi hyvä aika esittää oman kaupungin poikien näytelmiä ja 30. päivänä tammikuuta 1919 esitettiin varatuomari C. A. Cornerin näytelmän ”Lainattu Rouva” –esityksen. Lehdet toivoivatkin, että nyt kaupunkilaiset kiiruhtaisivat esitystä katsomaan. Näytelmä saikin suuren suosion ja Lainattua rouvaa esitettiin kolmeen eri kertaan.

Teatteriesitykset olivat kaupunkilaisten suosiossa surkean ruokatilanteen ja veljessodan jälkitilanteiden vuoksi.

 

Joensuun näytelmäseuran viimeinen näytös ”Punainen Laukku” esitettiin kaupunginteatterilla Ilosaaressa marraskuussa vuonna 1918.  Sen jälkeen Näytelmäseura jäi tauolle. Reino Pietarisen albumi.

sata v IX