Joulupäivä 25.12

Joulupäivänä katsottiin tulevia ja ennustettiin. Talon-Pojan Sää-eli ilma-kirja vuodelta 1773 antaa meille hyviä vinkkejä tulevaisuudelle: ”Jos Joulu yönä on selkeä ilma, ilman sadeta ja tuuleta, nijn ota waari, että silloin tulee hywä wuosi, ja joca mies kyllä saapi elätyxexsensä, mutta jos silloin tuulee ja sata, nijn se merkitse kato wuoden. Jos tuuli on idästä, tulee tauti kuningain ja ruhtinain wieraxi, kuolema myös monda pojas otta heidän seastansa. Jos tuuli on pohjasesta, ole silloin iloisasi. sillä se merkitse hywän wuoden; mutta jos se on Etelästä, se merkitse tautia.”

Tulevaisuus riippuu myös siitä, mille viikonpäivälle joulupäivä sattuu. Samainen Talon-Pojan Sää-eli ilma-kirja mainitsee: ”Jos Joulu päiwä Keski Wiikon pääle lange, niin saamme me kaunin ja kestäwän talwen, kewät tule kowalla tuulella wanhain sanan jälke. Kewät ja syksy tule hywät, pellawat kelwolliset, runsahasti wijna ja siemendä, Hunajata silloin tahdotan kallisti myydä. Sipuli kaswa hywästi. Omenia ei paljon paisteta, waan yrtit paremmin menestywät. Kauppa-miehet ja puotiwäki saawat paljon työtä, nuori wäki nijnä aikoina ynnä lasten kanza paljon kuolewat.” Siinäpä ensi vuoden yleisennustus vanhan kansan mukaan.

Kuwassa amerikkalainen joulu terwehdys ja Uuden vuoden toiwotus 1920-luvulta.

joulu1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *