Vanha vuosi

Uusi vuosi alkoi mutta vielä on vähän muistelemista vanhassakin. Juuri kun olimme onnellisesti aloittamassa vanhan vuoden viimeistä päivää, sattui kummia. Aloitin päivällä uunin lämmittämisen aivan normaalista. Aukaisin pellin ja puhdistin entiset tuhkat pois tulipesästä. Sitten ladoin muutaman puun pönttöuunin sisuksiin , pari tuohta sytyttämään puut ja tulitikku perään.

Heti alkoi kuuluakin iloista räiskettä ja mieli jo mietti uunin antamaa kevyttä ja mukavaa lämpöä kun kuului aikamoinen rumahdus. Vedin vaistomaisesti päätäni sivuun, koska luulin, että kattoko tippuu niskaan. Mutta vielä mitä, rumina jatkui ja uuni alkoi sylkeä luukustaan tiilenpätkiä lattialle ja lopulta sisuksista tuli kokonaisiakin. Nopean laskutoimituksen mukaan luin noin kymmenen tiiltä lattialla ja uunin palotilassa. Laastit ja pölyt sumensivat näkymää jonkin verran.

Onneksi tiilet ja laasti sammuttivat tulen uunista mutta nyt tässä vain ihmetellään ja kummastellaan, kuinka oikein edetä. Olemme soitelleet uunintekijöille mutta ne ovat niin kiireisiä, että lupaavat apua vasta keväthangille. Nokisuttarikin pani uunin käyttökieltoon, koska uunin sisäseinässä on paljon irtotiiliä, jotka voivat olla vaaraksi tulen kanssa leikkiessä.

Uuden vuoden alku on siis alkanut ihmettelyn ja taivastelun merkeissä. Sähkö kyllä meitä lämmittää mutta sen antama lämpö on niin kallista, että ihan hirvittää. Nyt en osaa sanoa, mikä neuvoksi.

uuni