Hiiva Nuutti 7.1

”Millaiset ilmat vanhana Nuuttina, sellaiset heinäkuussa,” sanoi vanha kansa. Nuutin päivä on perinteisesti ollut 7. päivänä tammikuuta ja vasta 1708 se siirtyi nykyiselle paikalleen 13.1.. Nykyistä Nuutin päivää on sanottu Hiiva- Nuutiksi.

Hiiva-Nuutin seuraava päivä on ollut Halla-Nuutti, jolloin on sanottu, että minkälaista ilmaa Halla-Nuutilla, sitä Elokuussa. Halla-Nuutin jälkeen tulee Nuutin Nuppi ja sen päivän ilmat vastaavat syyskuun ilmoja. Nuutin Nupista seuraa Hiustuppi, mikä mallaa lokakuun ilmoja. Seuraavat päivät, joilla ei ole erityisiä nimiä, mallaavat marras- ja joulukuun ilmoja.

Nuutin päivä on perinteisesti päättänyt joulun ajan ja sen jälkeen alkaa pitkä pyhätön aika, joka päättyy vasta Marian ilmestyspäivään 25.3.

Nuutin päivänä, jolla tarkoitetaan 7.1, on Nuutti Pukki kulkenut talosta taloon ja juonut kaikki oluet, mitkä olivat jääneet joulusta jäljelle. Sitä taloa, missä on olutta ollut, on kiitelty ja sitä missä olut on loppunut, on moitittu. Nuutin päivän on lausuttu runoa:

”Tänä päivänä on Hiiva-Nuutti,

huomenna rahkalakki,

ylihuomenna tyhjä tappi.

Hiiva-Nuuttina iloiset joulujuhlat loppuvat,

ja alkoi ’sinisen talven selkä.’

Koti-Tuomas joulun tuopi,

Hiiva-Nuutti poies sen viepi.”

Kuvassa Hiiva-Nuutti on tullut taloon olutta kyselemään. Kuva 1930-luvun taitteesta. Kuva Ossi ja Kaija Aarnion kokoelma.

nuutti