Pönttöuunin tarina III-osa

Edellisessä kirjoitukseni päättyi siihen, että pönttöuuni oli saatu purettua tulipesään saakka. Arvelin sen jälkeen, että uuni saadaan valmiiksi yhden työpäivän aikana, mitä ajatusta vahvisti netistä saadut tiedot. Aika osoittautui kuitenkin vääräksi.

Ongelmana on se, että edellinen tulipesä oli muurattu pystytiilellä. Meidän muurarimme halusi tiilet lappeelleen saadakseen uuniin enemmän massaa paremman lämmönvarauksen vuoksi. Sen vuoksi tiilien asettelun miettimiseen meni aikaa joku tovi.

Tulipesästä tuli pari senttiä kapeampi ja pari senttiä pitempi kuin aikaisempi. Tiilien asettelu olikin vaikeampi ongelma, että uunista tulisi kestävä ja vahva. Tulipesän ensimmäisten neljän tiilirivin muuraaminen kesti yli neljä tuntia, koska tiilien leikkaamista, hiomista ja uurtamista oli paljon. Muurarimme oli tottunut tekemään tulipesän niin, että se kapenee ylös tultaessa kapeaksi hormiksi, mitä alkuperäisessä uunissa ei oltu tehty. Ennen hormi oli suora ja se meni ylös asti. Sitä myöten tuli kulkee ylös uunin hattua kohti, josta se haarautuu molemmille sivulle mennäkseen alas, missä on ulos menevän savupiippuhormin menoaukko. Pönttöuuni kerää lämmön hyvinkin tarkkaan itseensä.

Kun tulipesä saatiin valmiiksi kavennukseen asti, asensimme ensimmäisen kuoripellin ja muurasimme pellin ympärystiilet. Niitä olikin kiva latoa, koska homma eteni vauhdilla. Saimme valmiiksi uuniin kaikki toisen ympäryspellin ympärystiilet. Seuraavaksi päiväksi jää tulipesän neljän kerroksen muuraaminen, toisen kuoripellin ympärystiilet ja lopuksi hatun muuraaminen. Arvion mukaan menee lähes koko päivä. Illalla pitäisi kaiken olla valmista.

Sen jälkeen valmiin uunin sisään kynttilä palamaan pariksi viikoksi, pelti auki ja odottelemaan, että uuni kuivaa. Tätä kirjoittaessa uskon näin ennen kuin muurari on saapunut.

Ilma on ollut ihanteellinen, sillä nollakeli pitää huoneen vielä viileänä, ovia voi pitää auki melko huolettomasti, eikä muita huoneita tarvitse vielä paljoa lämmittää. Sähköä säästyy. Jos uuni valmistuu tänään ja pakkanen huomenna kiristyy 10 asteeseen, niin kuin on luvattu, muuraustyö ajoittui oikein sopivasti lämpimän ilman ajaksi.

Kuvassa uunin tulipesä tulihormin kavennukseen saakka on valmis. Ensimmäinen uunin ympäryspelti on asennettu ja yksi kierros punatiiltä muurattu. Tähän vaiheeseen muurarin työtunteja on mennyt noin 14. Apupoika ja –tyttö siivosivat vielä illalla, kantoivat tiiliä sisään ja laittoivat paikat kuntoon seuraavaa työrupeamaa varten. Työaikaa heiltä kului vielä hyvä tovi. Raskas 12 tunnin päivä oli pulkassa noin kello 21.

uunit