Pönttöuunin tarina V-osa

Pönttöuunin piti olla valmis jo tämän viikon tiistaina mutta ei vaan ollut. Maanantaina päätimme toiveikkaina uunin korjaamisen, koska enää puuttui ylätulipesän katon valaminen ja siihen liittyvät muut hommat. Muurarimme läksi kotiinsa valamaan kattoa, koska hänellä oli siellä tarvittavat tilat ja laitteet. Hän ilmoitti tuovansa tulipesän kattovalun seuraavana aamuna.

Aamulla kello 7,30 tuli puhelinsoitto ja ilmoitus, että katto ei ollut kuivunut. Kun hän oli nostanut valua, pala oli irronnut siitä. Hän ilmoitti, että laastissa täytyi olla vikaa ja että hän käy ostamassa uuden säkin massaa.

Soitin samana iltana kysyäkseni, kuinka massa on kuivunut ja silloin kuului jo hyvää. Massa oli kovettunut jo varsin hyvin. Seuraavana aamuna eli torstaina 16. päivänä muurarimme saapuikin kattovalu mukana. Eihän siinä sen jälkeen ollut muuta kuin nostaa valu uunin huipulle, valaa vielä tiilikerros massan päälle, laittaa viiden sentin palovilla ja kaiken kukkuraksi valaa viiden sentin kakkara. Samana päivänä kello 12.00 uuni oli valmis.

Puuttui enää vetokoe. Paperia alaluukkuun ja tulta perään. Ei mennyt kuin hetki, kun kuului iloinen humina. Piisi veti. Viimeiseksi tulta tulipesään ja ihmettelemään, vetikö se. Hetken kuluttua iloiset kiljahdukset kaikuivat olohuoneessamme. Pönttöuuni oli korjattu ja koevedätetty. Koska muurarimme oli autolla matkassa, emme voineet nauttia savujaisia, vaan jouduin ojentamaan Martell –konjakkipullon hänelle ja pyytämään, että ottaisi meidänkin puolestamme. Sekin perinne oli hoidettu.

Nyt kahden viikon odotusta ja kynttilän polttelua uunissa. Sen jälkeen vähäisiä määriä lastuja ja paperia uuniin. Noin neljän viikon kuluttua uuni onkin melkein täydessä käytössä. Edessä on siis muutaman viikon palelua ja odottelua mutta paljon on jo voitettu, kun saadaan olohuoneemme taas perheen käyttöön.

Olipa urakka, enkä enää halua kokea samaa uudelleen. Kiitän muuraria uhrautuvasta, ammattitaitoisesta ja antoisista hetkistä muurauksen.

Kuvassa ensimmäinen kokeilu, kuinka uuni vetää. Muurari vasemmalla ja minä jännitämme, kuinka siinä käy. Hyvinhän siinä kävi. Uuni veti niin kuin pitikin.

veto