Heikin päivä 19.1

Heikin päivää vietetään piispa Henrikin muistoksi. Talonpoika Lalli tappoi Henrikin Köyliön järven jäällä 20. päivänä tammikuuta 1156 ja se olikin piispan muistopäivä. Vasta 1500-luvulla päivä siirrettiin 19., että päivä saatiin samaksi Ruotsin almanakan kanssa. Nyt Heikin päivää vietetään 19. päivänä.

Heikin päivä on ollut hyvin merkittävä, sillä jo vanhastaan Heikkinä on juhlittu arvokkaasti ja Turun  markkinat on jo kauan olleet ”kuuluisat ja juhlitut.” Nykyisin monessa kaupungissa vietetäänkin Heikin päivä markkinoita. Perinne on kuitenkin rapistumassa siinä mielessä, että niistä on tullut nimeltään talvi markkinat eikä Heikistä enää puhuta mitään.

Heikki on vanhan kansan mukaan merkinnyt käännekohtaa. Karhu kääntää kylkeään Heikin päivänä ja tokaisee: ”Talvi puolessa, nälkä suolessa.” Karhun on sanottu huokaavaan: ”Yö puolessa, pikipalli suolessa,” minkä jälkeen se uudelleen alkaa nuolla käpäläänsä ja nukahtaa.

Heikki on perinteisesti ollut talven taitos. Silloin talven selkä napsahtaa poikki ja ollaan kulkemassa kohti valoa ja kevättä.

Heikki jakaa myös heinät, sillä heiniä piti olla puolet jäljellä, että eläimet saadaan ruokittua koko talven. Tämä loru jatkuu: ”Erkki (28.5) lehmän tappaa.” Jos Heikkinä ei ole heiniä puolta alkuperäisestä, viimeistään Erkin päivänä on liika karja teurastettava.

Itä-Suomessa on uskottu, että jos Heikin päivänä laskee matikka rysät tai –verkot, niin Paavalin päivänä (25.1) ne ovat täynnä. Ensimmäisestä madesaaliista ennustettiin kesän ilmat. Jos matikan maksa on kirjava, tarkoitti se sateista ja huonoa kesää. Jos se on tasainen ja puhdas, tarkoitti se hyvää viljavuotta ja kunnon ilmoja. Siis kalamiehet maksan katsomiseen.

Heikin päivän sään ennustamisessa on Paavali ollut parina. ”Jos Heikkinä on helppoa, Paavalina paukahtaa,” sanottiin, ja vastaavasti ”Jos Heikki kiinnittää, niin Paavali helpottaa.” Heikin pakkaset tietävät hyvää hernevuotta, suoja hyvää viljavuotta, Heikin pyry hyvää kevättä. Jos Heikin päivän pellolla näkyy sänki, tietää se huonoa heinävuotta.  

”Hei, hei Heikki, heitä pois se leikki,” on sanottu kautta aikain. Kuvassa joensuulainen Ukko Heikki Tirronen Amerikassa 1920-luvulla.

heksa