Kynttilänpäivä 2.2 ja talven selkä

Huomenna kääntyy helmikuu, joka on talven kylmin kuukausi. Helmikuu-nimi tarkoittaa pakkaspäivinä nähtävistä jäähelmistä. Muutamina kylminä talven päivinä puissa säteilee miljoonia helmiä. Itä-Suomessa on sanottu, että metsä on silloin ”tilkassa”. Länsi-Suomessa sanotaan metsän olevan pyynsilmällä tai vesihilkalla.

Vanha itäsuomalainen sana helmikuulle oli Kaimalo tai kaimalkuu. Se tarkoittaa tammikuun kaimaa, joka on kaima tammikuulle, samantyylinen mutta kuitenkin erilainen. On myös sanottu: ”Kaimalkuu kaivot kuivattaa.”

Helmikuu on kylmä ja pyryinen kuukausi ja onkin sanottu: ”tammikuu on tasainen, helmikuussa heilahtaa.” Jos helmikuu on lauha, niin: ”Helmikuun helpot päivät maaliskuussa maksetaan.”

Kynttilänpäivää 2. päivää helmikuuta on sanottu, että silloin talven selkä taittuu. Kynttilänpäivän jälkeen aletaan kulkea kohti kevättä ja valoisia aikoja. Kylmää vielä on mutta päivä pitenee ja mieli kirkastuu.

Kynttilän päivä on säiden ennustamisen kannalta tärkeä. ”Jos ei kylmä kynttilänä eikä pauku Paavalina (25.1), kylmää kynnet kyntäjältä.” Siis jos Paavalina ja kynttilänä ei ole kylmää, pakkaset tulevat toukokuussa. Nyt ei taida olla pelkoa tästä, sillä ainakin täällä on ollut kylmää jo kolme viikkoa.

Kynttilänpäivästä voitiin laskea myös kevääntulo. Ensimmäisestä suojasta kynttilän jälkeen on yhdeksän viikkoa sulaan veteen ja jäiden lähttöön. kymmenen viikkoa kyntöön ja kaksitoista viikkoa ohran kylvöön.

”Kun varis huutaa ensimmäisen kerran kynttilän jälkeen, kuukauden päästä on vasikka laitumella,” sanottiin Mouhijärvellä.

”Jos teeri kukertaa kynttilänpäivän edellä, niin se tietää pitkää ja kylmää kevättä, jos vaikka päivän sen jälkeen, niin sitten tulee lämmin kevät.”

”Jos kynttilänä sataa lunta, on taivaassa puolet lumista jäljellä.” Nyt on ennustettu lumisadetta sunnuntaiksi, joten puolet lumista ovat vielä satamatta. Kyllähän tänne lunta mahtuukin, kun mustikan varvut törröttävät maasta eikä jäälläkään ole vaikea kävellä.

Juva Joensuun Rantapuistosta 1930-luvun taitteessa. Puissa ovat kuurassa ja illalla ovat varmaan tilkassa. Takana pakkahuone ja tullikamari. Oikealla huvimaja, joka on valitettavasti purettu. Kaunis olisi ollut ja hyvin sopinut Rantapuistomiljööseen. Jospa joku rikas joensuulainen rakennuttas sen uudelleen.

helmi