Harjapäivät 5 – 12. helmikuuta

Itä-Suomessa ja Karjalassa talvenselän taittumisaikaa ja vuoden kylmintä ajanjaksoa on kutsuttu harjaksi. Talvennapa eli talven kylmin päivä on vanha kansa sijoittanut 12. päiväksi helmikuuta. Suomen maantieteellisestä pituudesta johtuen kylmin päivä ei kaikkialla voi olla sama ja siksi kansan sääkalenteriin on lisätty harjapäivä. Harjapäivä ajoittuu 4 – 12. päiville helmikuuta ja antaa enemmän liikkumatilaa vuoden kylmimmän päivän ajoittamiselle.

Vuonnisen Karjalassa harja määriteltiin tarkasti: ”Harja alkaa kymmenennellä viikolla Jyrinpäivästä (23.4) talvelle päin ja yhdeksännellä se loppuu. Se on kesän ja talven jama.” Siis Jyrinpäivästä taaksepäin laskien kymmenen viikkoa alkaa harja. Se päättyy viikon päästä. Noina päivinä talvi taittuu kevättä kohti.  

Harjapäivä ei ole kovin laajasti tunnettu ja se onkin yksi Karjalan ja Itä-Suomen erikoisuuksista. Harja on kuitenkin hyvä lisä sen vuoksi, että talvennapa saa viikon verran liikkumatilaa.

Harjalle on laadittu myös omat sääennustukset. Ne kertovat tulevan kesän sään. ”Jos on harjalla suvi, niin tulee pitkä kevät ja hallavuosi. Jos harjalla on purku, niin tulee sateinen kesä. Jos harjalla on pakkanen, niin tulee poutakesä,” sanottiin Vuonnisessa.

Höytiäisen hiihtostadion hyppyrimäkineen valmistui harjapäivän taitteessa vuonna 1939.

huppuri