Sipinpäivä 15.2

Sipi ja Sippo -nimet juontavat juurensa Växjön ensimmäiseen piispaan Sigfridiin, joka kuoli vuonna 1045. Sigfridillä ruotsissa on lähes sama asema kuin meidän Henrik Piispallamme. Muissa Skandinavian maissa Sipinpäivä on ollut merkittävä juhlapäivä mutta meillä sen merkittävyys on ollut vähäisempi. Nimipäivän lisäksi Sipin eli Sihverinpäivää muistettiin kanojen ja kukkojen päivänä. Tuolloin kanat ja kukot laskettiin perinteisesti ulos etsimään itse syötävänsä. Mouhijärvellä onkin sanonta: ”Kana sanoo: ’Ruoki minua Sihverinpäivään asti ja heitä sitten hännästä hangelle.’”

Sääennustuksissa Sipinpäivä antaa meille vihjeitä tulevasta kesästä ja kevään etenemiselle. On sanottu että: ”Sihverinpäivän suoja on tuhon tuoja.” Jos Sipinpäivänä on suojaa, tietää se huonoa kevättä ja kato vuotta.

Sihverinpäivän lumisade puolestaan tietää se vielä runsasta lumentuloa. Sihverinpäivän lumisateesta sanotaan, että lunta tulee vielä 40 erässä ja vielä puolet on talven lumesta satamatta. Voisi sanoa, että jos Sipinpäivänä sataa lunta, sen jälkeen sitä tulee lähes joka päivä.

Tuisku Sihverinpäivänä puolestaan tietää hyviä kaskitulia. Tällä ilmeisesti tarkoitettiin tuulisia kesäkelejä.

Haukivuorella sanottiin: ”Jos tuuli Sihverinpäivänä juoksuttaa lunta reen raiteen yli, niin kyllä kesällä lentää tuli metsässä ojan yli.” Tuisku ja tuuli Sipinä tietää kovia kesätuulia.

”Jos Sihverinpäivänä kana juo räystään alta vettä, niin Maarianpäivänä (25.3 Marian ilmestyspäivä) härkä juo juoksevasta virrasta.” Sipin suvi tietää aikaista kevättä.

Kun tutkii kaikkia tähän päivään mennessä olleita kevään ennustuksia, näyttää siltä, että tulee pitkä sateinen kevät ja kesästäkin näyttäisi tulevan tuulinen ja osittain sateinen. Eipä näytä hyvältä mutta onneksi kevääseen ja etenkin kesään on aikaa korjata noita ennustuksia.

Kanat laskettiin Sihverinpäivän luontoon etsimään ruokaa. Tässä kuvassa Sihverinpäivä on jo mennyt ja silti kanoja ruokitaan. Kuva Joensuusta Koulukatu 15 pihasta 1940-luvulta. Kuvassa Jussi ja Lyyli Hokkanen. Jussi Hokkasen albumi.

kanat