Maaliskuu

Maaliskuussa vanhan kansan mukaan maa alkaa pilkahtaa lumen seasta, mikä tänä talvena ei oikein ole onnistunut ilmaisu. Pälviä on jo tälläkin korkeudella enemmän kuin lunta. Se on vähän outoa. Maalis kuitenkin tarkoittaa juuri sitä, että maa alkaa pilkahdella lumen alta.

”Maaliskuu jo maata näyttää, tiet tukkii ja ojat täyttää,” sanottiin Keski-Suomessa, jolla tarkoitettiin, että maalikuussa tulevat kelirikot ja tulvat. ”Jos maaliskuu ei maata näytä, huhtikuu ei humahuta,” lausuttiin puolestaan Oulaisissa. Siis jos maaliskuu on kylmä eikä sulata lunta, ei huhtikuussakaan tule vielä kunnon kevättä.

Mouhijärvellä ennustettiin Maaliskuun alkupäivistä seuraavasti: ”Jos maaliskuu syntyy pohjatuulella, seuraa kolme kylmää kuuta peräkkäin.” Eli jos maalikuun alussa on pohjoistuulta, ovat huhti-, touko- ja kesäkuukin kylmiä. Nyt näyttää, että tyyntä on ja on siis toivoa lämpimälle kesälle.

Porissa tiedettiin, että ”Sen verran suvella sadetta, kun on maaliskuussa sumua.” Tätä jäämme jännittyneinä odottamaan. Ylöjärvellä ennustettiin maaliskuun ilmat helmikuun säistä: ”Helmikuun hellät ilmat maaliskuussa maksetaan.” Kun helmikuu oli poikkeuksellisen lämmin, tulee maaliskuusta tosi kylmä. Voipi, olla ettei nyt tule kylmiä lainkaan.

Maaliskuussa pitäisi vanhan kansan mukaan tulla kunnon pyryt, männyt päristäjätuulet. Kuopiolaiset sanoivat ennen vanhaan kääntäen päristäjä sanan riihenpuinniksi: ”Maaliskuussa kun on kova myrsky – Tapion riihenpuinti – ja se katkoo puiden oksia, ravistaa kaarnoja, helpeitä ja muuta roskaa metsään, niin ne ovat seitsemän viikon päästä sulat maassa.” Siis maaliskuun ensimmäisestä myrskystä seitsemän viikkoa sulaan maahan.

Maaliskuun 1. päivä on myös ortodoksisen kalenterin mukaan Eudokian päivä eli suomeksi Joutokein päivä ja siitä sanottiin, että se on ensimmäinen kevätpäivä. Jos silloin kukko voi juoda vettä räystään alta, silloin Jyrkin päivänä 23.4 saisi juoda puroista ja Miikkula  tulisi 9.5 vihannan vihdan kanssa.

”Jos on Joutokkeina päivän paiste ja on kaunis ilma, tulee lyhyt kevät ja kaunis kesä mutta jos on tuisku, niin on pitkä kevät,” ennustettiin Vuonnisessa. Kun nyt näyttää, että maalikuun 1. päivä on normaali pilvinen tuuleton poutapäivä, niin voimme ehkä sanoa, että tulee normaalin mittainen kevät ja normaali kesä. Vai tuleeko? Ovatko ilmat jo niin muuttuneet, että olisi aika kirjoittaa uusi vanhan kansan sanonnat –kirja.

Maaliskuun aurinko siristelee lasten silmiä. Paksut palttoot ovat vielä tarpeen. Kuva Joensuun Kirkkokatu 13 edestä 1930-luvun taitteessa.

maalis