kevätpäiväntasaus ja Pentinpäivä 21.3

Kevätpäiväntasauksenpäivä oli perinteisesti maalikuun 21. päivänä eli Pentinpäivänä. Todellisuudessa kevätpäiväntasaus on 20. päivänä ja se onkin siirretty nyt oikealle paikalleen.

”Tasan päivät, tasan yöt, tasan kaksi jalkaistani, sanoo kurki, kun päiväntasauksen aikaan liikkeelle lähtee,” sanottiin Vanajalla. Kevätpäiväntasauksen sääennustukset ovat jääneet varjoon pääsiäisenteiden vuoksi. Pääsiäinenhän on yleensä Maalis- huhtikuun vaihteessa ja silloin tutkitaan hyvin paljon myös sääenteitä.

”Kirkas täysikuu ennen kevätpäiväntasausta ennustaa kaunista ilmaa, mutta sen jälkeen yöhallaa,” kerrotaan Ulvilasta. Täysikuu loisti kirkkaana taivaalla ja ilmat olivat todella hyvät mutta sen jälkeen tulikin kovat yöpakkaset. Tämä sääennustus onnistui hyvin.

”Luteita ja kirppuja pitää hävitettävän kevätpäiväntasauspäivänä, ja parempi vielä, jos se osuisi keskiviikolle, se olisi vieläkin kateellisempi,” tiesivät heinolalaiset.

Nurmeksessa puolestaan tiedettiin hyvä keino lutikoiden hävittämiseksi: ”Kun ennen kevätpäiväntasausta tekee yhdeksänlajisista puista vastan ja ripsuu sillä huoneen seinät alastomana ja vie rikat ulos kartanosta, niin lutikat häviävät.”

Pentinpäivästä on sanottu: ”Matopentinpäivänä käärmeet nousevat talvikätköistään päivää paistattamaan.” Tämä sanonta lienee aivan Etelä-Suomesta, sillä näillä korkeuksilla päivän paistattaminen ei taida vielä onnistua.

Myös Pentinpäivänä voidaan karkottaa luteet ja muut kotieläimet talosta näin: ”Luteet häviävät, kun ommellaan vastaostetulla neulalla pieni pussi punaisesta vaatteesta, ja siihen suljetaan kolme ludetta ja viedään matopentinpäivänä tielle ja käsketään mennä pois meiltä,  kauas meiltä, niin kauas kuin hakopuita piisaa.”

Matopentinpäivänimitys tulee vanhoista kalenterisauvoista. Niihin on merkitty apotti Benediktus Nursialaisen muistopäivän tunnusmerkiksi käärmeen kuva. Sen vuoksi Pentinpäivää kutsutaan matopentiksi.

Kevät tulee ihan kohta ja sitten pääsee uittamaan puroja. Kuva Joensuusta Merimiehenkadulta 1920-luvulla.

vesikeli