Urbanus 25.5

Urpoa eli Urbanusta on vanha kansa pitänyt kesän alkuna. Jo vuonna 1544 Mikael Acrigola kirjoitti kalenterissaan: ”Urbanus suven alcu.”  ”Urpo suveksi sääntää, Perttu (24.8) talveksi kääntää,” sanottiin Kurussa. Täälläpäin hellettä ja lämmintä on ollut jo viikon verran. Suvi onkin tänä kesänä tullut viikkoa aikaisemmin kuin vanha kansa on ennustanut. Liekö ilmaston muutos tähän syypää?

Elimäellä on sanottu: ”Urpo turkin riisuu, Perttu jo perään kysyy.” Urponpäivänä turkit pannaan naftaliiniin ja Pertunpäivänä ne taas kaivetaan esiin.

Urpo on perinteisesti säätänyt myös kesän sään. Urpo on kuin Erkki 18.5, joka ilmoittaa tulevat säät käänteisesti: ”Urpo turjus turkki päällä, koko kesän paita päällä.” Siis jos Urpona joutuu pitämään takkia, kesästä tulee hyvä mutta jos Urpona on T-paita kelit, kesästä voi odottaa huonoa. Tänä vuonna sekä Erkki että Urpo ennakoivat kylmää kesää. Siis viimeistään isona kesänä eli Juhannuksen jälkeen vanhan kansa mukaan ilmat kylmenevät eikä  helteitä enää saada. Toivottavasti ovat väärässä.

”Jos ei syysvilja ole tähkässä urpaanuksenpäivänä, niin tulee huono vuosi,” sanottiin Tottijärvellä.

Urpon päivään mennessä kylvöt piti olla tehty, sillä: ”Mikä Urvolta jää kylvämättä, sitä Mikkeliltä riihitsemättä,” tiesivät töysäläiset.

Urponpäivänä koivussa on jo niin suuret lehdet, että: ”Urpona uusilla vastoilla kylvetään,” sanottiin Enossa. Vähän ovat pieniä koivun lehdet ainakin täällä rantamaisemissa. Enemmänkin raipoilla ravistelee, jos noilla vastoilla kylpee.

Urpon päivältä kalansaaliitkin alkavat ehtyä ja Ahti suo taas antejaan silloin, kun mustikan varvuissa alkaa näkyä marjojen alkuja. Nyt siis pitää malttaa odotella.

”Urbanus suven alcu.” Pojat Joensuun Hasanniemellä Urpon päivän jälkeen 29.5 vuonna 1932. Kuva Kaija Aarnio.

poijjaat