Kesäkuu

Vaikka kesäkuu meidän ajatuksissamme tarkoittaa kesää, ei se sitä alunperin tarkoittanut. Kesän alkamiskuukautta kutsuttiin ennen vanhaan suvikuuksi ja suvi-sana on jo keski-ajasta lähtien tarkoittanut kesää.

Kesä kesää tarkoittavana sanana on otettu käyttöön vasta 1900-luvun alussa. Kesän alkuperäinen merkitys liittyi työhön, aivan kuten huhti-, touko-, heinä- ja elokuukin. Kesä-sanalla on tarkoitettu kesantoa eli kylvämätöntä pelto-osaa. Osa pellosta jätettiin kesannolle lepäämään ja se otettiin jälleen käyttöön jonkin vuoden kuluttua.

Ennen vanhaa kesantoa saattoi olla puolet pelloista ja silloin ”kesänajo” eli kesantopellon uudelleen käyttöön ottaminen oli tärkeä toimenpide. Kesänajo suoritettiin kylvötöiden jälkeen suvikuussa. Tätä samaa tarkoittava kesänajo-sanaa löytyy myös muissa keskiaikaisissa kielissä kuten ranskan-, saksan ja unkarin kielissä.

Sonkajärvellä sanottiin: ”Suvikuussa kesä tulee, tuulkoon vaikka mistä.”

Jos siis kesän alkamiskuukausi on tämä alkava kesäkuu, sen nimi pitäisikin olla suvikuu. Toisaalta kesäkuu on nykyisin luontevampi sana tarkoittamaan kesää. Suvi-sana on muuttunut tarkoittamaan talven suvikeliä.

Kansanvalistusseuran kalenterissa kerrottiin lyhyesti suvikuun luonnontapahtumat: ”Orava ja jänis synnyttävät uudestaan (ns. lehtipojat). Sammakonpoikia on vesilätäkössä, salakka, turska ja särki kutevat wielä, lohi alkaa nousta virtoihin. Hyönteiset ovat täydessä elossa, warsinkin muurhaiset ja hyttyset käyvät Etelä-Suomessa kiusallisiksi.”

Kesäkuulle on annettu luonnonantimien kasvuedellytykset muutamilla lausepareilla: ”Pohjatuuli poudat onnettomat, itä ilkeät satehet,” ”Itä kesän istuttaa, länsituuli lämmittää,” ”Vilu viljan kasvattaa, lämpöinen terän tekevi” ja ”viluvuosi, viljavuosi.”

Kesäkuuta ennen juhannusta sanotaan pikkukesäksi ja isokesä alkoi juhannuksen jälkeen. Pikkukesästä sanottiin, että Teemun eli Nikodemuksen (1.6) kylmät ovat hyvät. Karjalassa kesäkuun ensimmäistä viikkoa on kutsuttu kurjaksi viikoksi ja jos Teemun vilut kestävät viikon, tulee niistä pahat ajat. Viikko on yleensä viileämpi kuin toukokuun viimeinen viikko. Tämä ei taida tänä kesänä pitää kutiansa.

Pikkukesän kauneudesta on sanottu: ”Kaksi on kaunista kesällä: lehti puussa, ruoho maassa, tuomenkukka kolmantena.” Luonto on nyt kauneimmillaan, kunnes värit alkavat juhannukselta muuttua tummemmiksi. Alkaa isokesä ja ryhdytään jännittämään syksyn satoa.

Koulut loppuvat ja Ilosaari alkoi täyttyä suvikuulla. Alkoi riemukas kesäloma. Postikortti 1960-luvulta.

ilosaari