Salomonin päivä 8.8

Salomonin eli Salun päivän uskottiin määräävän loppukesän säätä. ”Millainen sää Salunpäivänä, sellaisen se antaa heinä- elokuussa,” sanottiin Vienan Karjalassa. Salu siis määräsi heinä- elokuun sään. Näyttää aika hyvältä, sillä tästä työhuoneen ikkunasta katsoen aurinko paistaa puolipilviseltä taivaalta ja lämpötila on inhimillinen 21 astetta. Voimme odotella kesäsäitä jatkossakin.

Sulkavalla sanottiin: ” Salomonin päivänä jos sataa, niin sitten sataa neljä viikkoa sen jälkeen.” Tämän on sanottu tarkoittavan kokonaissademäärää, ei sitä, että sataisi neljä viikkoa peräjälkeen. Täällä taivas on puolipilvessä eikä sateesta ole tietoakaan, vaikka säätiedot lupaavat ukkosta.

Loppukesää kohti mennään kohtuullisessa säässä. Aurinko paistaa ja välillä on pilvistä. Pääosin on poutaa mutta joskus sataa. Lämpötilakin on plussan puolella koko kesän ja enimmäkseen tuossa 20 asteen tienoilla. Tämähän kuulostaa kuin viralliset sääennustukset konsanaan.

Maanviljelijöille tiedoksi, että ”Pellava on kylvettävä Salomonin päivän aikaan,” Parkanossa tiedettiin kertoa. Virroilta tulee uutinen, missä sanotaan: ”Salunpäiväviikko on perunaviikko.” Mitähän sekin tarkoittaa? Vietetäänkö silloin perunafestareita, vai pannaanko perunat silloin maahan? Kukin miettiköön sitä mielensä mukaan.

Kalamiehille tiedoksi. Ensi viikolla kala käy pyydykseen ja syö hyvin. Karjalassa sanottiin, että kala on jo nyt kyllästynyt siitepölyyn ja se haluaa muutakin ruokaa. Nyt madot koukkuun ja ongelle. Onhan ensi viikolla täysikuukin ja silloin perinteisesti kala liikkuu, ainakin minun tietojeni mukaan.

peruna

Salunpäiväviikko on perunaviikko. Kuvassa perunanpanoa Joensuun keskustassa Kirkko- ja Koskikadun kulmassa vuonna 1928. Kuvassa Naimi (vasemmalla) ja Ossi Aarnio (toinen vasemmalla) perunapuuhissa Ossin kavereitten kanssa. Ralli-koira vartioi.