Elämän ohjeita ja vanhoja viisaita neuvoja I osa

Vanhan kansa oli viisas ja tietäväinen. Se ei ainoastaan osannut ennustaa säätä, vaan sillä oli monelle elämänalueelle viisaita neuvoja. Viisautta janoavat lukekaapa vaikka nämä:

Jos talossa on syöpäläisiä (jauhokoit, kuoriaiset, sokeritoukat, kirput jne.), pitää ne sanoa irti vieraanmiehen päivän aikana (heinäkuun puoliväli,). Ovi on pidettävä auki ja kynnyksen yli tehtävä päreistä silta. Sitten huudetaan kovalla äänellä: ”Kaikki vieraat ulos!” Kannattaa kokeilla.

Jos ennen Pertun päivää (24.8) syö nauriita, niin saa rupia suuhunsa ja ajoksia takapuoleen. Siis vaikka kuinka tekee mieli nauriita, niitä ei pidä syödä ennen elokuun loppua välttyäkseen ajoksilta.

Jos haluat poistaa rikkaruohot ja –kasvit pellosta, perkaa pelto Johannes Kastajan kaulanleikkuupäivänä (29.8). Rikkaruoho ei enää siinä kasva.

Jos Mikkelinpäivänä (29.9) näkee ensimmäiseksi harakan, niin on koko vuonna kipeänä.

Jos leipälapiolla hakee syksyn ensilunta, sulattaa sen ja sillä vedellä pesee itsensä, niin sinä vuonna ei tule kovia tauteja.

Sitten vähän nuoremman kerrostuman viisautta, todellista arkipäivän tosiasiaa:

Jos sataa vettä, maa tuleepi märäksi.

Jos ruis ei syyskuussa heilimöi, jotain on vinossa.

Jos talvella ei ole lunta, ei voida hiihdättää.

Kuvan kaltaiset syöpäläiset voi helposti häätää talosta vieraanmiehen päivänä, joka on heinäkuun puolivälissä. Kuvassa joku ötökkä jossakin lattialla vuonna 2010.

russa