Syyskuu

Syksy alkaa syyskuussa, vaikka alkamispäivää ei varsinaisesti tiedetäkään. Vanha kansa on ajoittanut syksyn alkamisen monelle eri päivälle ja syksyn odotus näyttää olevan varsin kiihkeää. Toiset odottivat syksyn tulevan jo Uolevin päivästä (29.7): ”Syksyä Uolevista, kevättä kynttilästä (2.2).” Joku on todella ollut syksyfani, kun on ajoittanut sen jo heinäkuulle.

Toinen varhainen syksyn odotuspäivä oli Lauri (10.8): ”Syksy Laurista, kevättä Matista (24.2). Sitten on vielä Pärttyli (24.8), jonka piti varmasti tuoda syksy: ”Syystä Pärttylistä, kevättä kynttilästä.” Jos kuitenkaan nämä syksyn päivien ennustukset eivät onnistuneet, sanotaan lopuksi: ”Syyskuu syksyn tuo.” Se mitä luultavimmin pitääkin paikkansa.

Kansanvalitusseuran kalenteri vuodelta 1881 sanoo syyskuusta: ”Syksy on käsissä ja yöt käywät kylmemmiksi. Orawalla on välistä taas pojat. Karhun juoksuaika loppuu ja peuran alkaa.  Peltohiiret kokontuvat suowien alle ja myöhemmin aittoihin. Kypsiä puoloja on runsaasti, sieniä saadaan, kunnes halla sattuu.” Siinäpä syyskuu lyhyesti ja ytimekkäästi.

Kun syyskuussa illat pimenevät ja kirkastuvat, voitiin tuleva talvi ennustaa linnunradan perusteella, Jos linnunradan itäpää on himmeä ja utuinen, alkutalvesta tulee leuto ja luminen. Jos linnunrata on kauttaaltaan kirkas, ennusti se paukkupakkasia ja lumetonta talvea.

”Jos teeri kukertaa elokuun lopussa tai syyskuun alussa, tulee varhainen talvi,” tiedettiin Liperissä.  Nyt taitaa tulla aikainen talvi, kun kuulin teeren kukerruksen 26.8. Saas nähdä, kuinka tämä ennustus pitää paikkansa.

Varhaista talvea ennusti myös kurjen varhainen muuttaminen. Kurkiautoja on nähty jo jonkin aikaa. Itse asiassa tänä vuonna kurjet lentelivät auroissa harvinaisen aikaisin. Vielä on merkki varhaisesta talvesta, joka on toteutunut. Jos pikkulinnut kaikkoavat pihoilta elokuussa, tietää se varhaista talvea. Näin on käynyt tänä vuonna. Oikeastaan heinäkuun lopulla linnut hävisivät jonnekin. Rastaita ei näkynyt lainkaan mansikkamaalla, joka oli kummallista.

Syksy saapuu joka tapauksessa syyskuussa ja talven tuloon on varauduttava.

Syyskuussa alkaa jäniksen metsästys. Kuva 1930-luvun taitteesta tuosta Joensuun liepeiltä Siilaisen eritasoliittymän kohdilta. Kuva Pirkko Johanssonin albumi.

janis