Kategoriat
Blogi

Mooseksen päivä 4.9

Vanha kansa odotti, että Mooseksen päivän vastainen yö olisi kylmä, sillä se ennusti pitkää ja lämmintä syksyä. Nyt kävi niin, että Mooseksen päivänä aamuna kello 5 lämpömittari osoitti 10 astetta eikä kylmyydestä ollut tietoakaan. Enteileekö tämä lyhyttä syksyä?

Lyhyen ja aikaisen syksyn tunnusmerkkejähän on aikaisemmat havaintopäivät antaneet merkkejä. Muuttolintujen varhainen lähtö, kurkiaurojen näkyminen taivaalla kertoivat elokuussa lyhyestä syksystä. Myös muutamat muut ennusmerkit antavat viitteitä aikaisesta talven tulosta.

Syyskuun yleisiä ennusmerkkejä on vielä enne: ”Jos syyskuussa lehmän paska on jäässä, on se marraskuussa sula.” Eli jos syyskuussa on kovia pakkaöitä, ilmat vielä lämpiävät marraskuussa.

Mooseksesta kerrotaan, että: ”Mooses on kylmä mies. Mooseksen päivää vasten usein kylmää, ” tiesivät pielaveteläiset kertoa ja edelleen: ”Jos Mooseksen yönä on lämpimää, syksy tulee nopeaan.” Siis Mooseksen yön vastainen lämmin yö kertoo kylmästä syksystä.

”Jos pääskyset ovat vielä täällä Mooseksen päivänä, tulee lämmin syksy,” ennustettiin Kontiolahdella. Sitten vielä lyhyen ajan ennustus Heinävedeltä: ”Mitä Mooseksena, sitä Mikkeliin.” Siis minkälainen ilma Mooseksen päivänä, sellaista se pitää Mikkelin päivään (29.9) saakka. Tämähän sopisi vallan mainiosti. Ainakin täälläpäin ilma on kirkas ja lämpöä riittää. Tämä ennustus on myöhempinä aikoina siirtynyt Perttulin päivään 5. syyskuuta. Jäämme odottamaan Perttulia.

Kalamiehillekin Mooses lupaa suuria saaliita eli nyt verkot veteen ja onget järveen. Ahti on antoisalla päällä.

Verkot veteen ja onget järveen. Kuvassa Veikko Korvenheimo ja Södergren kalassa Hasanniemen laiturilla 1910-luvulla. Kuva Irja Kastarisen kokoelma.

kalas