Vanha Mikkelin päivä 12.10

Mikon päivä on vakiintunut vietettäväksi syyskuun lopussa mutta arkkienkeli Mikaelin päivä on varsinaisesti 12. päivä lokakuuta. Sen vuoksi tätä päivää nimitetään vanhaksi Mikoksi.

Arkkienkeli Mikaelin päivä oli merkittävä sen vuoksi, että silloin karja vietiin viimeistään sisätiloihin. Kun lehmät kytkettiin kiinni, sanottiin: ”Syö ruokasi rumasti, pidä pintasi lujasti,” ja sillä toivotettiin lehmille kestävyyttä pitkän ja vaikean talven ylitse.

Ennen vanhaan kesän sato oli hyvin tärkeä ja siitä riippui, montako lehmää kyettiin elättämään talven yli. Tavallista oli, että osa karjasta jouduttiin teurastamaan rehun puutteen vuoksi. Sen vuoksi lehmien toivottiin syövän ruokaa kohtuudella ja pitämään elämästä kiinni.

Vanha kansa sanoi, että jos vanhana Mikkelinä on hyvä ilma, piisaa sitä vanhaan Keyriin (4.11) saakka.

Lisäksi sanottiin: ”Kun vanhalle Mikkelille lehti lähtee, niin vanhalle Jyrille (6.5) kesä tulee. Ainakin täällä pari päivää ennen vanhaa Mikkelia oli kovat tuulet ja lehdet karisivat puista lähes kokonaan. Sen vuoksi voidaan odottaa aikaista kesän tuloa.

Vuonna 1914 talvi yllätti ennen vanhaa Mikkeliä ja karja oli vietävä nopeasti navettaan. Kuva Haavanpäästä lokakuun alussa 1914. Kuva Eeva Lampio.

vanhamikkel