Simon päivä 28.10

”Simo siltoja tekeepi, Martti maata vahvistaapi, Antti aisoilla ajaa, Nikolaus nivoopi kiinni.” Tämä hyvin tunnettu runo kertoo pakkasen tulon talven mittaan. Simon päivänä järvet alkavat jäätyä, vaikka nyt tämä ei aivan pidä kutiaan. Nytkin täällä on 10 astetta lämmintä mutta viikko sitten lammen rannat alkoivat jäätyä.

Martti (10.11) routii maat, Antti (30.11) peittää maat lumeen niin, että reellä voidaan ajaa ja Nikolaus (8.1) nivoo suuret järvien selät tiukasti jääkanteen.

Jos Simo jäätää järvet, niin Anttina ne sulaa, sanottiin Peräpohjolassa. Lokakuussa tulevat pakkaset eivät yleensäkään ole pysyviä.

Simo aloittaa kylmät koko Euroopassa ja Unkarissa on sanottu: ”Simon Juudas lähestyy, voi niitä, joilla ei ole alushousuja.” Syksyn kylmät viimat tulevat jo Keski-Eurooppaan.

Simosta sanotaan, että se on ”Korttopäivä” eli pahan onnen päivä. Simona ei saa aloittaa mitään suurempaa työtä, sillä sitä työtä ei saanut tehdyksi loppuun. Simo on myös kaikkien tohvelisankarien suojeluspyhimys eikä silloin sopinut vastustella vaimoa. Jos Simon päivänä vaimo nousee sängystä ennen miestään, tarkoittaa se, että vaimo pitää koko vuoden hallitusohjaksia käsissään.

Simon päivänä on ollut tapana viettää kalastusjuhlia, sillä siika ja muikku kutevat ja kalasaaliit ovat mitä parhaimmat.

Simo ennustaa myös kevät säätä: ”Jos Simona puut ovat lehdettömät, niin vappuna on maa paljaana.” Tämä pitää merkitä kalenteriin ja katsoa, onko vappuna maa paljas. ”Jos Simon päivänä on tuuli pohjoisesta, tulee pitkä kevät ja karjan rehu loppuu kesken.” Ikkunasta äkkiä katsoen ainakin meillä on täysin tyyntä.

”Simo siltoja tekee,” sanotaan. Tämä kuva on kuitenkin vähän myöhemmältä ajalta, marraskuulta 1931. Kuvassa Erkki M. ja Naimi Aarnio esittävät joensuulaisille pariluistelua Ilosaaren jäällä.

silta