Anastasian päivä 29.10

Raja-Karjalassa vietettiin Anastasian päivää pyhittäjämarttyyri Anastasian (k. 256) kunniaksi. Päivä oli erityisesti lampaiden päivä. Kirkkoihin ja tsasounaan vietiin lampaan villoja siunattavaksi, millä uskottiin olevan menestystä. Jokaiselle lampaalle leivottiin kakku Anastasian päivänä ja se syötettiin lampaalle seuraavana päivänä.

Tämän naispyhimyksen päivään on Karjalassa kehittynyt naisten juhla, jota on paikoin sanottu viljankorjuujuhlaksi tai akkain juhlaksi. Juhlaan ottivat osaa vain saman kylän vaimot. ”Kun pellavat oli kolkittu, liinat puhdistettu ja maaomenat korjattu, keitettiin juhlaolut ja juhlittiin kaksi päivää. Ensin syötiin, sitten juotiin, laulettiin ja tanssittiin, naiset miesten vaatteissa, eräillä vakat päässä. Välillä käytiin lehmät lypsämässä ja toimitettiin kiireelliset asiat, sitten mentiin takaisin juhlapaikalle.” Näitä akkain juhlia vietettiin vielä 1600-luvulla muuallakin Suomessa.

lammas