jakoaika

Pyhäinpäivän jälkeistä aikaa kutsuttiin kissaviikoksi, jolloin palvelijoilla oli vapaaviikko. Samaan aikaan vietetään ns. jakoaikaa, joka oli vanhan kansan mukaan vuoden alkamisaika. Maatalousyhteiskunnassa kaikki vuoden työt oli tehty lokakuun loppuun mennessä ja valmistelut seuraavaa vuotta varten aloitettiin. Jakoaika kesti yleensä 11 tai 12 päivää ja se ajoittui Keyrin ja Martin väliin eli pyhäinpäivästä Martin päivään. Toiset taas aloittivat jakoajan laskemisen Simosta (28.10) ja sitä kesti Marttiin (10.11).

Jakoajalla jolla oli kahtalainen merkitys. Jakoaika tarkoitti sitä, kun talojen rengeiltä ja piioilta loppui kontrahdit eli nykykielellä työsopimus. Työsopimus tehtiin ennen vanhaan vuodeksi kerrallaan ja se päättyi keyriin eli lokakuun loppuun. Sen jälkeen palvelusväellä oli mahdollisuus etsiä uusi työpaikka ja jatkettava vanhassa. Jakoaika merkitsi siis töitten uudelleen jakamista.

Jakoaika toisaalta tasasi aurinko- ja kuuvuosien vuoden aikana syntyneen eron. Ennen vanhaan elettiin Juliaaisen kalenterin mukaisesti, missä vuodessa oli 13 kuukautta. Nyt elämme Gegoriaanista kalenteria, missä kuukausia on vain 12. Tästä syntyy eroja ja jakoajalla tasattiin tätä eroa.

Jakoaika oli tärkeä myös sääennustusten teossa, sillä silloin kansalla oli mahdollista ennustaa koko vuoden sää.  ”Jos jakoajalla on päivänpaiste, tulee lämmin ja poutakesä mutta jos jakoaika on pilvinen, tulee märkä ja kylmä kesä.” Nyt näyttäisi siltä, ainakin tämän ennustuksen mukaan, että luvassa on sateinen ja kylmä kesä. Toisaalla sanotaan, että pilvinen jakoaika tietää lämmintä talvea ja pitkää lumetonta syksyä.

Jakoaikana ei saanut tehdä työtä, sillä sudet tulevat seuraavana kesänä karjaa häiritsemään. Myös syöpäläiset saatiin jakoaikana häädettyä talosta. Oli vain pidettävä talo kylmänä ja ovi avoinna, niin syöpäläiset marssivat ulos.

Kalat ja metsäneläimet ovat jakoaikana piilossa.

Siis nyt on oikea aika vetää henkeä aina Marttiin saakka (10.11), jonka jälkeen alkaa talvinen aherrus.

Kirkkokatu Ruutan tornista 1900-luvun vaihteessa. Etualalla Suvantokadun kulmassa Kauppias Janne Väyrysen talo.

kkatu