Klemetin päivä 23.11

Nykykalenteri on syrjäyttänyt Klemetin nimipäivän ja laittanut tilalle Ismon. Klemetti on kuitenkin ollut kalenterissamme jo ammoisina aikoina ja tärkeä sään käännekohta. Viimeistään nyt Klemetin aikaan tulee talvi, jos se on ollut myöhässä. Näinhän kävi tänä vuonna ja myös viime vuonna. Lunta tuli etelää myöten vähän ennen Klemettiä ja maa taitaa olla valkoinen lähes koko maassa.

Klemetin päivää vietetään Paavi Clemensin kunniaksi, joka koki marttyyrikuoleman vuonna 96. Hänen sanottiin olleen Pietarin oppilas ja tiubeb Rooman piispa Pyhän Pietarin jälkeen.

Suomalaisessa muinaisrunoudessa Klemetti on vääntynyt Litvetti-nimeksi ja tästä nimestä sanotaan polveutuvan sukunimet Miettinen ja Miettunen. Muinaisrunoudessa Litvetti on ollut ”veen isäntä ja veen kuningas”. jolta kalastajat ovat pyytäneet kunnon kalasaaliita.

Vanha kansa on Klemetiltä odottanut suojasäätä, kuten Liisalta ja Kaisalta. Onhan vanha sanonta Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista vieläkin hyvin tuttu ihmisten mielissä. Klemetistä sanotaan: ”Jos Klemettinä on suoja, tulee leuto talvi Matin päivään (24.2) saakka.” Ainakin meillä lämpötila on nyt nollassa, joten suojakelihän se on.

Nyt siis saadaan nähdä, kumpi on oikeassa amerikkalaiset sääennustajat vai vanha kansa. Amerikkalaisethan ovat joidenkin tietojen mukaan kertoneet, että joulukuussa olkaa kylmin ajanjakso 30 vuoteen. Vanha kansa kuitenkin ennustaa Klemetin suojasta leutoa talvea.

Klemetin päivän jälkeen voidaan ryhtyä odottelemaan joulua: ”Katrinan (25.11) liukkaat ja Klemetin liukkaat kun ovat ohitse, niin sitten ala vuottaa joulua.” Tämä on vuoden varhaisin kerta, kun kun vanha kansa mainitsee joulun. Nykyisin joulua on toitotettu jo kuukauden päivät.

Nyt kun on vihdoin lunta ja Klemetti on leudontanut ilman, niin on oivallinen hetki tehdä lumilinna. Kuvassa Olla ja Aino Teräsvuori lumilinnan sisällä Rantakatu 7 eli entisessä NMKY tontin pihassa.

kumilinna