Antin päivä 30.11

Apostoli Andreakselle nimetty päivä on perinteisesti ollut kalastajien ja metsästäjien juhlapäivä. ”Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja,” on yleinen sanonta, jota kuulee vieläkin lausuttavan. Andreas tavataan myös veneestä: ”Antti Santti soutamassa, pikku Pietari perässä.”

Antista on suomalaiseen kansanperinteeseen tullut Antero Vipunen, vipuansojen virittäjä. Antero Vipunen oli taitava metsästäjä ja erilaisten temppujen tekijä. Aiheen tähän vipuansaan on antanut ns. Andreaksen risti, eli vinoristi, jollaiseen apostoli Andreas on sanottu ripustetun.

Antin päivän säästä on ennustettu tulevia ilmoja. ”Selkeä Antin päivä lupaa tasaista talvea, mutta epävakaasta Antista epätasaista talvea.” Myös joulun sään kertoo Antti: ”Jos Antti on ankara, niin joulu on joutava.” Siis jos Anttina on pakkasta, jouluna on suojaa ja päinvastoin. Nyt näyttäisi siltä, että joulu vietetään ankarassa pakkassäässä, ainakin Antin mukaan.

Vanha kansa sanoo, että Antti talven aloittaa ja Antin päivän aikoihin pakkasen pitäisi alkaa kiristymään ja talven todella tulemaan. ”Jos Antti vetistää, niin Anna (9.12) kiristää. Jos Antti kiristää, niin Anna vetistää,” tiedettiin Tuusulassa kertoa. Antti ja Anna näyttäisivät olevan vastaparia sään suhteen.

”Jos Anttina sataa vettä, niin vasta Tuomas 21.12) tuopi lumen.” Säätietojen mukaan Anttina ei pitäisi sataa ja pakkastakin luvataan aste, pari. Mitähän se sitten tarkoittaa.

Antilla on perinteisesti ollut avaimet kädessä ja sen on katsottu tarkoittavan, että Antti aloittaa juhlapyhät ja joulun valmistelut. Antin päivänä on avattava ruokavarastot ja ryhdyttävä joulu valmisteluihin. ”Antti joulun aloittaa, Tuomas (21.12) tupaan taluttaa,” Mikkelissä sanotaan. Samoin on sanottu: ”Antti joulun aloittaa, Nuutti (13.1) sen lopettaa.”

Kun eilen 28.11.2014 avattiin uusi Sirkkalan silta, laitan sen kunniaksi tunnelmallisen 1940-luvun kuvan Itä-sillasta. Kuva on Viitasen Paten albumista.

sirkkala