Nikolaoksen päivä 6.12

Pyhä Nikolaus Myrran piispa eli 300-luvulla ja on yksi tunnetuimmista pyhistä.  Hänen sanotaan kuolleen joulukuun 6. päivänä vuonna 343. Nikollaoksesta on tullut monia nimimuunnoksia kalenteriimme kuten Niku, Niilo, Klaus, Laavi ja Laase. Karjalassa Nikolaosta kutsuttiin yleisesti Miikkula-nimisenä.

Nikolaoksen tunnettuvuudesta kertoo myös se, että Suomessakin on monia paikkakuntia ja sukunimiä, jotka ovat nimetty tämän pyhimyksen mukaan. Näitä ovat mm. Nikula, Nikkilä, Niilonen, Klaavu ja Laasonen.

Nikolaos on vanhastaan ollut metsälintujen suojelija ”Pohjolan isäntä” ja ”Metsän jumala”. Metsämies pyysi Nikolaokselta lihavaa lintua ”kotoisiksi tuomisiksi” ja lupasi kiittäen kumartaa, jos Laaus juoksuttaa lintuja ansoihin.

Inkerissä ja Karjalassa Nikolaos oli myös veden vaarasta suojelija sekä tuulen ja ilman säätäjä. Meidän joulupukkimme on myös saanut esikuvansa Nikolaokselta, joka vielä Saksassa ja Isossa-Britaniassa jakaa lahjoja.

Nikolaos antaa myös joulukuun sään: ”Minkälainen ilma Miikkulana, sellainen koko joulukuun.” Nikolaos myös vahvistaa lopullisesti talven: ”Martti maita vahvistaapi, Antti aisoilla ajaa ja Miikkula nivoo kiinni.” Eli Martti routii maat, Antti laittaa kannen järvien päälle ja Nikolaos sitoo molemmat yhteen, siis tekee lopullisesti talven. No, nyt ei kyllä siltä oikein näytä mutta lunta on maassa ja jäätä järvessä. Puuttuu vielä Nikolaoksen pakkaset, joita ei ole näköpiirissä.

Nikolaoksen päivä on myös meidän itsenäisyyspäivämme, joka lienee sanomattakin selvä.

Kuvassa karjalainen kauppamies Miikkula lähdössä myyntimatkalle 1920-luvulla.

miikula