Tuomaan päivä 21.12

”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi,” sanoi vanha kansa. Tämä tapa alkaa olla unohtunut. Joulun valmistelut alkavat jo marraskuussa ja Jouluvalot syttyvät viimeistään joulukuun alussa. Joululahjojen osto alkaa yleensä veronpalautuksen aikaan. Tuomas ei tuo joulurauhaa vaan jouluostoksia tehdään viime hetkiin saakka. Joulun alku on siis aikaistunut monilla viikoilla.

Nuuttikaan, 13. päivä tammikuuta, ei enää lopeta joulua, vaan joulu loppuu yleensä loppiaiseen. Silloin viedään joulukuusi ulos ja korjataan koristeet talteen seuraavaa vuotta varten.

Tuomaan jouluruno Länsi-Suomesta:

Tule meille, Tuomas kulta/tuo joulu tullessas/oluttynnyri olallansa/viinapikari pivosansa/juustokakku kailosansa.

Kyllä sa meidän portin tunnet/tervaristi, rautarengas/musta koira portin alla.

Tuomas toi joulurauhan ja onkin sanottu: ”Tuomaasta housut naulaan, tulee joulurauha.” Tuomaan päivästä Nuutin päivään asti oltiin pirtissä ja istuskeltiin oljilla. Töitä ei tehty, ei edes puhdetöitä.

Vanha skandinaavinen ja myös karjalainen tapa on ollut, että Tuomaasta on aloitettu uusi vuosi. Karjalassa on ollut tapana katsoa tulevan vuoden tapahtumia enteiden avulla Tuomaan päivänyönä. Tämä tapa viittaa siihen, että Tuomas olisi ollut uuden vuoden aatto.

Jokaista talon asukasta kohden laitettiin päre hankeen ja ne sytytettiin jouluna. Päreen palamisnopeus, savuaminen ja nokeaminen antoivat jokaiselle talon asukkaalle tietoja tulevasta vuodesta kuten naimisiin pääsystä, elämän laadusta ja pituudesta.

Tuomaan päivä oli myös rajapyykki ilmojen suhteen. Jos ennen Tuomasta ilmat olivat lämpimät, niin tuomaan jälkeen saman verran tulee kylmiä päiviä. Näyttäisi nyt siltä, että alkaa kylmä kausi, jota kestää maaliskuun loppuun saakka. Sitä en ainakaan minä toivo.

Tuomaan päivä oli kaikkiaan juhlan alkamispäivä ja silloin hiljennyttiin jouluun.

Tiernapojat lähtevät kiertämään talosta taloon jouluevankeliumia julistaen pientä vapaaehtoista palkkiota vastaan. Vanha tapa juontaa juurensa 1800-luvulta. Kuvassa tiernapoikia ja –tyttöjä Joensuussa vuonna 1929.

tierna