Tonin ja Anttonin päivä 17.1

Tonin ja Anttonin päivä on jäänyt heikolle huomiolle, sillä parin päivän perästä 19.1 Suomessa on suuri Pyhän Henrikin juhla, mihin lähes kaikki suuret talven tapahtumat on siirretty. Esimerkiksi talven selkä on perinteisesti ollut neljä päivää talven navasta. Talven napa oli 13. tammikuuta, siis Nuutin päivänä. Siitä neljä päivää, tullaan Tonin päivään, jolloin vanhimman perimätiedon mukaan talven selkä taittuu. Tämä päivä on kuitenkin siirretty Heikin päiväksi 19. tammikuuta, koska Heikin päivä on selkäviikkojen merkittävin juhla ja sille haluttiin antaa kunnollisia merkkejä talven etenemisestä.

Tonin päivälle ei olekaan säilynyt tietoja vanhoista perinteistä. Karjalassa on kuitenkin ollut perinteenä keittää siansorkat Tonin päivänä ja lukea niistä enteitä tulevalle. Antonius eli Tyni on suomalaisessa kansanperinteessä ollut sian suojeluspyhimys ja siksi sikaa syötiin tuona päivänä.

Sian sorkkien keittämisen juhla siirrettiin ensin Paavalin päivään 25. tammikuuhun ja sitten kynttilän päivään 2. helmikuuta.

Anttonin päivästä on Liperissä säilynyt yksi talven ennusmerkki: ”Jos Antonina suveaa, suvipäiviä on tasaisena koko keväälle.” Tämä tarkoittaisi sitä, että loppukevään seuraisi pakkasjakso, joka nopeasti muuttuu suveksi ja heti perään tulee pakkasta. Sehän tietää runsasta lumentuloa, koska lauha tuo sateen. Tätä  jäämme odottelemaan, koska luvassa on suvipäivä Anttoniksi. Muistakaa myös uuden vuoden sääennustus, missä sanottiin, että ensimmäisestä suvesta 12 viikkoa, niin järvet ovat sulat. Siis huhtikuun loppupuolella pitäisi jäät olla lähteneet. Kuulostaa kyllä varsin aikaiselta.

Päivien pidetessä tekisi jo mieli lähteä veneilemään mutta ehkä kannattaa odotella vielä muutama kuukausi. Kuva 1920-luvulta kaupungintalon ja kanavakoulun rannasta. Paalasen perikunnan albumi.

vene