Harjapäivät 5 – 12.2

Itä-Karjalassa talvenselän taitekohtaa sanottiin harjaksi. Harjapäivät tarkoittavat sitä, että nyt viikon ajan eletään talven harjalla. Ollaan kääntymässä kohti kevättä, vaikka ilmat eivät vielä siltä näytäkään. Valo on jo lisääntynyt tuntuvasti ja siirrytään kohti kevät tuulia eli päristäjiä. Nyt ryhdytään laskemaan lopputalven myrskyjä. Toisten tietojen mukaan päristäjiä on yhdeksän ja toiset sanovat, että seitsemän.

Vuonnisesta Karjalasta löytyy harjapäivälle sääennustuksia ja runo: ”Kyllä kestää harja hankia kovia, akan lehmän ammua, ukon koiran ulvoa. Harja alkaa kymmenellä viikolla Jyrin päivästä (23.4) talvelle päin ja yhdeksännellä loppuu. Se on kesän ja talven jama.”

Samalla seudulla sanotaan: ”Harjan purut purkuisimmat, harjan pakkaset pahimmat, harjan suvet suurimmat.” Tänä talvena ei taideta saada ääri-ilmoja lainkaan, vaan luvassa on kevyttä lumisadetta, leutoja ilmoja eivätkä suvetkaan ole kummoisempia.

”Jos harjalla on suvi, niin pitkä kevät tulee ja hallavuosi.”

”Kun on harjalla purku, niin tulee sateinen kesä.”

”Kun on harjalla pakkanen, niin tulee poutakesä.” Nämä ennustukset ovat Vuonnisesta.

Idyllinen talvikuva Kirkkokadulta 1950-luvulta.

talvi