laskiaissunnuntai 15.2

Laskiaissunnuntai tarkoittaa paastoon laskeutumista. Ortdoksisessa kirkossa laskiaisella ja paastolla on suurempi merkitys kuin luterilaisella kirkolla.

Ortodoksisessa kirkossa vietetään sovintosunnuntaita ja ehtoopalveluksen aikana kirkoissa vietetään yhteistä anteeksipyyntöä. Siinä pappi pyytää kirkkokansalta anteeksi vuoden aikana tekemiään syntejään. Tämän jälkeen pappi laskeutuu kirkkosalin puolelle ja kirkkokansa kukin vuorollaan menee papin luon pyytämään ja antamaan anteeksi aiheuttamiaan pahoja tekojaan. Kirkkokansa jää riviin ja jokainen pyytää toisiltaan anteeksi. Tämä tapa on vaikuttava ja harras. Sen jälkeen alkaa paasto.

Laskiaissunnuntai on viimeinen ilon juhla ennen paaston alkua ja pääsiäisyön riemua. Laskiaissunnuntainen ennen vanhaan oli tapana syödä mahdollisimman rasvaista ruokaa, karkeloida kylillä ja riemuita.

Naisten oli laskiaiseen mennessä saatava kehruutyöt valmiiksi, sillä valoa alkoi olla niin paljon, että voitiin ryhtyä kutomaan kankaita. Jos laskiaisena vielä kehräsi, onnettomuudet seurasivat kesällä toinen toisensa perään. Lehmät loukkasivat jalkansa, lampaat sairastuivat, käärmeet ahdistelivat, ukkonen aiheutti vahinkoja ja myrsky repi kattoja irti. Oli syytä varoa kehräämästä laskiaisen jälkeen.

Tapana oli, että sauna lämmitettiin valoisan aikana ja kilpailtiin, kummat ennättävät ensin saunaan, miehet vai naiset. Jos miehet ennättivät ensin, saattoi olla varma, että perheväelle ja karjalle syntyi vain poikalapsia ja jos naiset ennättivät ensin, tuli vuoden aikana vain tyttöjä.

Laskiaissunnuntaihin liittyy oleellisesti laskeminen mäestä kelkoilla, hiihtäminen tai pyöriminen huijankelkalla. Laskiainen on siitä mielenkiintoinen juhla, ettei siihen liity aattoa eikä runtua eli jälkipäivää. On vain yksi juhlapäivä, laskiaissunnuntai.

Laskiaissunnuntain sääennustuksista tiedetään, että: ”Jos laskiaissunnuntaina sataa lunta ja sitten myös paistaa aurinko samana päivänä, tulee hyvä marjavuosi.” Edelleen: ”Jos laskiaissunnuntaina sataa, sataa koko paaston ajan.”

Laskiaissujuttelua Repokallion maisemissa 1940-luvulla.

laskia