Laskiaisuskomuksia

Pääsiäinen, paastonaika ja laskiainen ovat perinteisesti olleet vanhalle kansalle ennustusten ja uskomusten aikaa. Erilaiset uskomukset ja sananparret ovat kuuluneen laskiaiseen, paastoon laskeutumiseen oleellisesti. Kaikkialla Suomessa uskomukset ja monet loitsut siivittävät ihmisiä kohti paastoa ja pääsiäistä.

Laskiaisen aikaan ei saanut tehdä töitä sillä: ”Jos laskiaisen kanssa kirveen kanssa metsään menee, sitä onnettomuus kohtaa sanana vuonna” tai ”Jos laskiaisena keritään lampaita, niin ne tulevat kesällä pyörälle.” Ja vielä: ”Jos laskiaisena ottaa tulta asuinhuoneeseen puhdetta valvoakseen, niin tulee palopäitä ohraan.”

”Jos laskiaisena veistetään, kesällä eläimet ontuvat.”

Laskiaisena ei saanut tehdä lainkaan askaretta. Uunia ei saanut lämmittää, vaan piti pärjätä päreellä. Kansan piti todella valmistautua tai laskeutua paastoon rauhallisesti, ilman sen suurempia melua.

Laskiaisena ei enää saanut syödä paljoa. Vanha kansa onkin riimitellyt: ”Laskiaisena syödään, mitä joululta jää, siansorkat ja pää.”

Myös käyttäytymisessä ja puheessa oli laskeuduttava hiljaisuuteen. On sanottu, että: ”Jos laskiaisen aikana puhuu saunassa, itikat lentävät suuhun seuraavana kesänä.” Nyt siis tiedämme, että kenelle itikat pyrkivät kesällä suuhun, se on laskiaissaunassa puhunut.

”Jos laskiaisena vie tuhkat metsään, sille tulee känsiä käteen.” On siis varottava ottamasta tuhka-astiaa käteensä laskiaisena.

”Laskiaisena ei saa kehrätä, muuten ukkonen kesällä iskee seudulle,” tiedettiin Leppävirralla.

”Jos laskiaisena vetää kuormia kotiin, käärmeet seuraavat taloon saakka” ja ”Laskiaisena ei saa käsitellä köysiä, ettei käärmeet tule kotiin.” Hyödyllistä tietoa ainakin niille, joilla on käärmekammo.

”Jos laskiaisena neuloo, saa tikkuja kesällä käsiinsä” ja ”Ei saa neuloa laskiaisena, muuten paarmat pistävät koko kesän.” Ja vielä: ”Jos laskiaisena kutoo sukkaa, kesällä pistää käärme.”

Jos laskiaisena katsoo peiliin, tulee naamaan teerenpilkkuja ja ajoksia,” tiesivät kiteeläiset kertoa. ”Jos laskiaisena pesee kasvonsa yhdeksän kertaa, eivät kärpäset ole kiusana koko kesänä.”

Myös syömisen kanssa on oltava varuillaan: ”Jos laskiaisena syö perunoita, tulee paiseita.”

Lukemattomia muita uskomuksia, kieltoja ja käskyjä on vanhalla kansalla ollut. Näyttää siltä, että laskiaisena ei oikeastaan voinut tehdä mitään. Pahaksi onneksi laskiainen kestää vain viikon, sillä sen jälkeen paaston aikaan lähes kaikki syöminenkin on kielletty.

Ollaankohan tässä laskiaisajelulla kohti paastoa?

laski