Eudokian päivä 1.3

Maaliskuussa on vähän suuria merkkipäiviä, joilla olisi merkitystä vanhan kansan perinnetietoisuuteen Marian päivää lukuun ottamatta. Maaliskuu on paastokuukausi ja elämme pääsiäisen odotusta. Ortodoksisessa kirkossa vietämme ensimmäinen päivä maaliskuuta Eudokian päivää, joka oli etenkin Karjalassa huomattava juhla. Silloin vietettiin kevään ensimmäisiä praasniekkoja. Luterilaisella puolella tämä päivä on nimetty Alpin nimipäiväksi.

Päivää vietetään Eudokia Samarialaisen muistoksi, joka eli ajanlaskumme alussa. Hänet mestattiin vuonna 107. Karjalassa nimi kääntyi Joutokeiksi ja päivästä sanotaan, että se on kevään ensimmäinen päivä. Tänä päivänä kukon pitäisi saada vettä räystään alta juodakseen, että härkä saisi Jyrkin päivänä (29.3) juoda poreesta ja Miikkula (29.5) tulisi jo vihannan vihkon kera.

”Kun on Joutokeina päivän paiste ja kaunis ilma, tulee hyvä kesä ja lyhyt kevät. Jos on taivas pilvessä, tulee pitkä kevät ja huono vuoksi,” sanottiin Vuonnisessa. ”Koko tien kun Joutokeina tuiskunnee täyteen lunta, tulee koko vuodeksi hallavuosi. Puolen tietä kun tuisku täyttää, tulee hallavuosi puoliksi.” Onneksi nyt ei taida tänä Joutokeina tuiskuta.

”Kun Joutokeista lunta sataa, se on vanhan lumen surma,” vuonnislaiset tiesivät. Nyt näyttää siltä, että ainakin täällä on pieni lumisade ja sehän tietää, että vanha lumi sulaa kohta pois. Toisaalta tammi- ja helmikuun ennustukset sanovat, että keväästä tulee pitkä ja kylmä.

Sitten vielä hyvä neuvo, mitä pitää Eudokian päivänä tehdä, että saa hyvän vuoden itselleen: ”Ei polta päivä ruskeaksi kesällä ihoa, kun Joutokeina menee ulos silmiä pesemättä ja suutelee hauislihasta kolme kertaa.” Kehoitan kaikkia tätä noudattamaan, niin jopa on mukava auringossa päivää kesällä paistatella.

Kun Joutokein päivä sattuu tänä vuonna sunnuntaiksi, hyvä keino viettää päivää on käydä vaikka ulkoilemassa. Kuvan ajuri Heikki Moilanen Joensuusta ei enää ole käytettävissämme.

moila