Rekon ja Joukahan päivät

Rekon päivä on 12.3 ja se on pyhitetty Rooman paavin Gregoriukse muistoksi. Vanhan kansa mukaan silloin päivä ja yö ovat tasapitkiä eli ennen vanhaan tuona päivänä vietettiin kevätpäiväntasausta.

Reko päivän pienoilla kurjet saapuvat suurina laumoina Suomeen: ”Tasan yöt, tasan päivät, tasan kaksi jalkaistani,” josta loppu viittaa kurkien muuttoon. Samoin on sanottu: ””Kriu, krau, Kreun päivä, tasain yöt, tasain päivät,” missä Kriu krau tarkoittaa maakurkea.

Rekon päivän jälkeen kevät alkaa harpata pitkin askelin, vaikka vielä on luvassa kaksi myrskyä ja ainakin yksi kunnon pyry.

Karjalassa vietettiin Joukahan päivää 13-3, mikä lienee sama kuin Eudokian päivä 1.3. Eudokia sattuu vanhan laskutavan mukaan sattuu 13. päivälle maaliskuuta.

Nurmeksessa sanottiin, että Joukahan päivän tienoilla on talven viides kova tuuli eli männyn päristäjä. Tänä vuonna myrsky sattui sunnuntaille 8. päivälle. ”Jos Joukahana kylmää, silloin kylmää kaikki taivaan merkit,” tiedettiin Nurmeksessa edelleen. Nyt ei taivaan merkkien kylmenemisestä taida olla pelkoa.

”Jos Joukahana paistaa, paistaa koko kesän,” Vienassa oli tapana sanoa. Nyt täytyy vaan toivoa, että vienalaiset olivat oikeassa, sillä luvassa on  auringon paistetta pilvettömältä taivaalta. Odotettavissa on siis lämmin kesä mutta pitkä ja kylmä kevät.

Keväthangilla pienriistan metsästys onnistuu. Kuvan metsästäjät Antti Mutanen ja Filemon Karpov ovat tulleet studiolle nahkoineen päivineen.

metsalla