Riston päivä 15.3

Risto tuli kalenteriimme 1600-luvulla ja se on pyhitetty Pyhälle Kristoforokselle, Kristuksen kantajalle. Tätä ennen Riston päivää on vietetty 25. päivä heinäkuuta. Suomessa Kristoforos on vähäinen pyhimys, kun taas katolisissa maissa päivää vietetään kunnioittavasti.

Suomessa Kristoforosta kuvataa jättiläiseksi joka vihreää sauvaansa nojaten kantaa Kristusta virran yli. Siitä syystä pyhimystä nimitetään meillä virran vanhimmaksi ja koskenhaltijaksi. Kristoforokseen turvaudutaan erityisesti laskettaessa koskia ja kun tervaa vietiin veneillä satamakaupunkeihin veneillä, jouduttiin koskipaikoissa usein lausumaan Pyhä Kristoforoksen nimeä. Siitä on säilynyt runomitta:

”Ristoppi koskenhaltija/ syliin aaltoja syseä/ käsin käännä käppyröitä/ koprin kuohua kokoa.”

Tällä runolla yritettiin saada koskesta vähemmän kuohuva. Kristoforoksen puoleen ovat kääntyneet myös saukon pyytäjät.

Muinaiset roomalaiset jakoivat kuukauden kahteen osaan. Maalis-, touko- heinä- ja lokakuussa jakopäivä eli idus oli 15. päivä. Muina kuukausina idus oli 13. päivä.

Riston päiväksi sääkalenteri ei anna mitään tietoja varmaan siksi, ettei se Suomessa ole ollut kovinkaan merkittävä juhla.

Tarvitsikohan makasiinin ylisoutaja kääntyä Kristoforoksen puoleen soutaessaan Pielisjoen yli raskaalla lastillaan? Kuva ehkä 1920-luvulta.

ylisoutaja