Kevään sääennustuksista

Kun kevät on jo pitkällä ja vanha kansa on jo ryhtynyt tutkailemaan kesäsäitä, niin lienee paikalla katsahtaa, mitä on tullut sääennustuksista kirjoitettua. Samalla voin katsoa, kuinka vanha kansa on sääennustuksissaan onnistunut. Ovatko rognoosit osuneet kohdalleen ja missä on tehty virheitä?

Yleiskuvaltaan kevät eteni aivan kuin vanha kansa kertoi jo tammikuussa. Kevät on pitkä ja kylmä. Niinhän tässä on käynyt. Kevät tuli oikeastaan jo helmikuussa, kun ilmat lämpenivät ja elettiin nollakelissä. Maaliskuussa näytti jo siltä, että lumet lähtevät kokonaan ja jäät sulavat mutta sitten alkoi kylmä jakso eikä lämpenemisestä ole tietoakaan, ainakaan täällä Liperissä.

Toisaalta maalikuun ilmoista vanha kansa oli sitä mieltä, että ”toivoa on varhaiselle kesän tulolle,” kuten kirjoitin. Mutta nyt sekin toivo on nyt kuollut ja kuopattu. Kohtahan pitäisi olla koivut hiirenkorvilla mutta ainakin meidän pihassa lunta riittää melkein hiihtämistarpeiksi saakka.

Jäiden lähdön ennustaminen epäonnistui pahasti, sillä vanha kansa sanoi, että jäät sulavat yhdeksän viikkoa Sipristä (15.2). Näin ei käynyt, sillä ainakin meidän lammessa jäät ovat vielä paksut, paitsi rannoissa, mitkä ovat jo sulat. Telkät tekevät jo kovasti pesää tuttuun pönttönsä ja sorsat istuskelevat jään reunalla. Näyttäisi siltä, että menee ainakin vappuun, ennen kuin jäät lähtevät. Nyt ollaan siis vuoden 2013, jolloin jäät lähtivät toukokuun 5. päivä.

Kalasaaliit ovat olleet kohtuulliset ja matikkasaaliit jopa erinomaiset. Kuhaakin on syöty tänä talvena aivan riittävästi. Ahven ei ole liikkunut normaaliin tapaan. Nämä kalajutut sattuivat kuta kuinkin kohdalleen.

Lumimäärästä en kirjoittanut mitään, joten tämä melkoisen vähäluminen talvi jäi noteeraamatta. Enkä muista, että kukaan paikallinen sääennustajavanhus olisi lumimääristä juuri mitään puhunutkaan, ainakaan minun lähdekirjallisuudessa.

Kokonaisuudessaan vanhan kansan sääennustukset sattuivat mielestäni paremmin kuin keskimäärin. Voisipa melkein sanoa, että onnistumisprosentti oli noin 70. Aika hyvin näinä ilmaston lämpiämisen aikoina. Jatketaan siis kohti kesää ja ryhdytään tutkailemaan, mitä vanha kansa siitä kertoo.

Talvella oli sen verran lunta, että pihoilla voitiin jääpalloakin pelata. Kuva Kirkkokatu 10 pihasta ehkä 1950-luvulta, Kuva Seppä Räsäsen albumista.

jaapal