Markuksen päivä 25.4

Markuksen päivä on samalla viimeinen suviöistä eli heinäyö. Kun jokainen suviyö on ainakin täällä ollut pakkasyö, tietää se kylmää kesää ja hallaa. Marjat, viljat ja heinät kärsivät eikä satoa saada juuri lainkaan. Toivotaan, ettei näin käyn.

Samalla lailla, jos Markuksen päivä on kylmä, tulee kylmä kesä: ”Jos Markun varpaita palelee, tulee kylmä kesä,” sanottiin Heinävedellä.

Markuksen yö ennusti aivan varmaa kylmää kesää. Siitä ollaan harvinaisen yksimielisiä kaikkialla Suomessa. Joka läänin kolkasta löytyy näitä kylmän Markuksen yön kylmiä jatkoja. Pisimmillään Markuksen kylmät ennustavat 40 kylmää päivää eli siis touko- kesäkuun vaihteeseen.

”Markun yö marjat syö,” sanottiin vihdissä.

Etelä-Suomessa Markuksen päivänä ryhdyttiin viljelemään mutta pohjoisessa viljely aloitettiin vasta Erkin päivänä (18.5) ja Erkki ennusti pohjoisessa sen mitä Markus etelässä sillä poikkeuksella, että Markuksen kylmät olivat joka paikassa samat.

Karjalassa ja Savossa Markuksen päivää kutsuttiin Kaali-Markukseksi. Pohjois-Karjalassa puhuttiin Kala-Markuksesta. Jos Kala-Markuksena on kylmää, tulee huono kalavuosi ja kylmä kesä.

Mutta on Markuksella myös valoisa puolensa, sillä: ”Jos Markun päivän vastainen yö on leuto ja jos sataa tai jos tuuli puhaltaa muualta kuin pohjoisesta, saadaan lämmin kesä.” Tällaista ilmaa jäädään odottelemaan.

Onko nyt tulossa lämmin vai kylmä kesä, pohtii Markus pyöränsä selässä.

markus