Toukokuu

Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1890 kirjoittaa siitä, minkälainen on toukokuu: ”Ilma on tavallisesti hyvin vaihteleva. Yöllä kylmää ja päivällä on lämpöistä, kosteus ja märkyys on suuri. Pukua on vaikea sovittaa näin suurten ilmavaihteluiden vuoksi. Jalat kastuvat helposti. Sen tähden on reumatismi eli nivelten kolotus, joka tulee kosteudesta ja vilustumisesta, hyvin yleistä. Taudin välttämiseksi on syytä aikaiseen karkaista itsensä märillä pyyhkeillä ja uimisella selällä sekä sovittaa puku vuodenaikojen mukaan.”

Lisäksi luonnon heräämisestä mainitaan: ”Teeri ja metso lopettivat soitimensa sekä alkavat munia. Sammakot kutevat pohjoisessakin. Maa alkaa vihertää ja kuusi ja petäjä saavat uusia kerkkiä.”

Talon-Pojan sää eli Ilma-Kirja vuodelta 1847 kirjoittaa toukokuusta: ”Helluntai-päivänen sade tietää harvoin hyvää. Tämän kuukauden viimeisinä päivinä hedelmöitsivät tammet ja jos ne ehtivät täydellisiksi, on se hyvä merkki.”

Kevät on siis pitkällä toukokuussa ja on toukojen eli kylvötöiden aikaa. Touonteon aika laskettiin Pietarista (29.6)Jyrkiin (23.4) eli kymmenen viikkoa taaksepäin laskettuna. Tämän lasketatavan mukaan Jyrki on ensimmäinen viikko ja Jyrki kymmenes. Vanha kansa laski kylvötaulukon seuraavasti:

Kymmenes on kydön kylvö, yhdeksäs on kasken kylvö,

kahdeksas on pellon pano, seitsemäs on pavun teko,

kuudes viikko kuituviikko, viides viikko ohra viikko.

neljäs on tattarin teko, kolmas kaalin aika,

toinen viikko tou’on päätös, kun nauris on napattu maahan.

Paras toukotöiden aloittamisaika oli Jyrkin päivän jälkeinen täydenkuun päivä, joka sattuu tänä vuonna 4. päiväksi toukokuuta. Silloin kaikki pellolle ja kasvimaalle, niin sato onnistuu. Toinen hyvä kylvömerkki on västäräkkien ilmestyminen pellolle. Sehän tietää, että lämpimät alkavat.

Sääennustuksissa sanottiin: ”Jos on toukokuu kylmä, on kesäkuu lämmin.” Ja ”Jos toukokuussa sataa vähän, niin enimmiten syyskuussa sataa vähän ja päinvastoin,”

Toukokuussa kalasaaliit olivat hyviä, sillä hauki ja ahven kutevat ja käyvät hyvin pyydyksiin. Heti jäitten lähdettyä kannattaa verkot laittaa järveen, niin eipä kala lopu siinä kuussa.

Toukokuun tärkeä säiden ennustuspäivä oli vappu eli 1. päivä toukokuuta.

Toukotöiden aloittaminen lienee hyvä aloitta vaikka kivien kaivulla. Siinä voimat kasvavat ja pellolla ollaan riskejä. Kuva Koppolan tilalta ehkä 1920-luvulla.

touko