Karjan uloslaskupäivä

Kun karja laskettiin keväällä ulos laitumelle, parhaan päivän valinta ei ollut itsestään selvä asia. Monta seikka oli otettava huomioon ja oli myös laskettava tarkkaan, että kesällä saadaan paras mahdollinen tuotos.

Ensinnäkin toukokuu oli paras karjanlaskukuukausi ja siinä yläkuu ehdottomasti paras. Tänä vuonna viime viikko ja kuun viimeinen viikko olisivat olleet parhaat mutta muut tärkeämmät edellytykset eivät näissä viikoissa toteudu oikealla tavalla.

Ensinnäkin ja kaikkein tärkein asia oli, että vasta etelänpuoleinen tuuli antoi karjalle riittävät mahdollisuudet olla ulkona. ”Lehmiä ei saa keväällä päästää kesälaitumelle muuta kuin etelätuulella. Silloin on Etelätär, luonnon eukko liikkeellä. Se sulkee karjan syliinsä suojellakseen niitä ja silloin karjasta tulee onnellinen.” Tämä ikivanha neuvo on peräisin Vienasta.

Karjalassa ja Itä-Suomessa vanha ristin päivän (3.5) jälkeinen viikko tai vanhan Jyrkin päivän (5.5) jälkeinen viikko olisivat parhaat.

Sadepäivä on parempi kuin poutapäivä, sillä silloin lehmät lypsävät runsaammin eivätkä ehdy paarmojen hätyyttäminä. Paarmat voivat kiusata lehmiä erityisesti silloin, jos karja lasketaan ulos poutapäivänä.

Maanantaipäivä oli vanhan kansan mukaan täysin sopimaton karjan uloslaskupäivä. Maanantai on korttopäivä eli epäonnenpäivä. Maanantai oli vanha hirttopäivä, joten silloin pahat voimat olivat liikkeellä.

Maanantai, kuun päivä, oli huono päivä karjan uloslaskemiseksi, sillä silloin talojen isännät lähtivät viikkokaudeksi metsälle tai tukkitöihin. Kahta asiaa ei talosta voinut laskea menemään.

Tiistai, Mars-päivä, oli etenkin Itä-Suomessa ja Karjalassa huono päivä karjan laskemiseksi laitumelle. Länsi-Suomessa tiistaita ei pidetty erityisen pahana.

Keskiviikko eli Merkuriuksen päivää on kautta Suomen pidetty hyvänä uloslaskupäivänä. Joissain paikoissa sitä on pidetty lehmien kestipäivänä, josta seurasi hyvä ruoka koko suveksi.

Torstaista ei ole mainintaa vanhoissa kalentereissa ja sitä on pidetty yhdentekevänä päivänä. ”Jos torstaina lasket lehmät ulos, se viihtyy varsin mainiosti maassa,” väittivät suistamolaiset.

Perjantai ja lauantai ovat olleet jonkin verran epäsuosiossa ja niistä päivistä on lausuttu: ”Älä laske lauantaina ja susi syö sunnuntaina.”

Siis paras karjan uloslaskupäivä olisi ollut tämän viikon keskiviikko, sillä torstai on tällä viikolla suljettu pois lauseella: ”Lehmiä ei saa laskea ulos käärmeitten kiimapäivänä, sillä silloin uloslasketut lehmät hyppivät koko kesän härissään.” Käärmeen kiimapäivä on kolme päivää ennen vanhaa vappua (10.5). Mutta kun keskiviikko on jo mennyt, niin laskettakoot karja ulos perjantaina. Silloin karja on onnellinen ja maidon tuotanto on runsas.

karja