Helatorstai

Helatorstai eli Kristuksen taivaanastumisen päivää vietetään 40 päivän perästä pääsiäisestä ja se on vanhan kansan mukaan niin suuri juhla: ”ettei ruohokaan sinä päivänä kasva eikä lintu kortta liikuta.”

Helatorstaina ei juuri ollut sääennustuksia, sillä helatorstain jälkeen maanantai, tiistai ja keskiviikko olivat kanttauspäivät ja vasta silloin päätettiin kesän sää luonnon merkkien mukaan. kuitenkin ”jos helatorstaiviikko oli lämmin, tulee kylmä kesä ja päinvastoin.” Nythän näyttäisi siltä, että kesästä tulee hyvä ja lämmin, vaikka suviyöt näyttivät kylmää kesää. Mutta onpahan nyt varaa valita.

Länsi-Suomessa helatorstaina vietettiin helkajuhlia ja sytytettiin Helka valkeita, kun taas Itä-Suomessa aloitettiin praasniekkakausi.

Kesä antaa odottaa vielä itseään, joka on aivan normaalia. Vasta puolenkuun jälkeen voimme odottaa lämpimämpää ja kesä alkanee vasta kesäkuun alussa. Lämmintä tulee kuitenkin riittämään, kunhan maltamme odotella vähän aikaa.

Tässäpä sopiva lapsikuva 1910-luvulta. Kuvassa Martikaisen lapsia: Irja, Olavi, Tauno rattaissa ja Toini. Ainakin rattaat ovat komeat ja kauniita ovat lapsetkin.

helat