Sofian päivä 15.5

Sofian päivää on vietetty etenkin Itä-Suomessa, mikä viittaa ortodoksiseen juhlaan. Kuitenkin ortodokseilla Sofian päivää vietetään vasta syyskuun 17. päivä. Tässä lienee sekoittunut vanha ortodoksinen ja luterilainen nimipäivästö, vaikka mitään erityistä ortodoksista ei Sofain päivän sanonnoissa ilmene.

Merkkipäivänä sanottiin: ”Sohvina souvetaan huononnain kesäntuloina.” Sofian päivänä on viimeistään järvet sulina, vaikka olisi kuinka huono kesä. ”Sohvinpäivänä käkikin vaikka uutustaan kukkuu,” sanottiin Viitasaarella. Käkikin kukkuu viimeistään Sohvin päivänä ja totta tosiaan, minäkin kuulin ensimmäisen kerran käen neljästi kukkuvan eilen 14.5.. Sehän tarkoitti vanhan kansan mukaan, että elinvuosia on vielä neljä jäljellä. Vähiin on käynyt.

”Sohvin päivänä täytyy plantun siemen kylmää ja uusii perunoita myös täytyy istuttaa.” Sofian päivä on siis kylvöpäivä.

”Viimeistään Sohvin päivänä täytyy lehmät päästää pihalle oli ilma minkälainen hyvänsä.”  Myös kalamiehille tiedoksi: ”Sohvin päivänä viimesetkin ahvenet kutevat,” sanottiin Suistamolla.

Ennen Sofian päivää tulevat lämpimät ja helteet ovat huonoja kesän merkkejä: ”Jos ennen Sohvia on lämmin, kesä on kelmi,” sanottiin Suojärvellä.

Sofian päivä oli siis viimeinen kevätpäivä huonoinakin keväinä ja nyt voidaan sanoa kesän alkaneen. Kaikki kevätyöt on tehtävä viimeistään Sofiana. Nämä Itä-Suomen Sofian enteet viittaavat voimakkaasti Länsi-Suomen Erkin (18.5) päivän viettoon ja sanontoihin.

Sohvin päivän jälkeen alkaa kesä ja silloin on veneet tervattava ja myös pyykinpesu rannoilla alkaa. Kuva Joensuun Hasanniemen vene- ja pyykinpesupaikasta 1920-luvulta.

sohvi