Erkin päivä 18.5

Erkin päivä on ollut kesän tulon odotuksen päivä. ”Jos ei Erkkinä ala lämmetä, niin ei sitten koko kesänä,” Länsi-Suomessa oli tapana sanoa. Erkkiä vastaava päivä oli Itä-Suomessa Sofian päivä 15.5.

Erkillä on monta nimeä kuten, vilupoika peijakainen ja Erkki viluperse. On puhuttu Erkin viluista, jonka jälkeen ilmat alkavat lämmetä ja jos Erkkinä ei lämpeä, niin seuraavaa lämpenemistä voidaan odotella isona kesänä eli Juhannuksen jälkeisinä päivinä. Elämme siis kriittisiä aikoja.

Virallisten sääennustusten mukaan näyttäisi siltä, että Erkin päivän jälkeen ilmat alkaisivat lämmetä ja kesä vihdoin koittaisi. Kevät oli pitkä ja kylmä, kuten jo tammikuussa ennustin vanhan kansa säätietojen mukaan.

Erkin päivän aikaan on tavallisesti kylmää ja siksi onkin puhutti Ierikan viluista. ”Erkin vilu on kesän ilo,” Sysmässä päin sanottiin. Erkki turjus turkki päällä, kesä kaikki paita päällä,” vanha kansa Varkaudessa sanoi.

”Jos Erkin päivänä sataa, kestää sadetta kolme viikkoa,” koivistolaiset sanoivat. Monella muuallakin paikkakunnalla Erkin päivän sade tiesi huonoja ilmoja Juhannukseen saakka. Toisaalta on sanottu, että jos Erkin päivänä sataa, se tietää hyvää viljavuotta. Siis ainakin viljankorjuuaikana ilma on kaunis ja kuiva.

Viimeistään Erkin päivänä käkikin kukkuu mainitaan lähes koko Keski-Suomessa. Länsi-Suomessa Uudessakaupungissa sanottiin: ”Eerikki käelle kielen antaa” ja Raumalla vastaavasti: ”Eerikki avaa käen suun.” Koivistolla Karjalassa mainitaan: ”Ierikan päivänä käki kukkuu vaikka tuuran varren päässä.” Mikään kylmä tai pakkanen ei estä käen kukkumista viimeistään Erkin päivänä. Meillä käki on kukkunut jo viikon tai pari.

Erkin päivän jälkeinen perjantai on perinteisesti ollut paras kylvöpäivä ja silloin pitää kylvää ainakin ohra, kaura, herne, kaali, pellava ja papu. Karjalassa paras kylvöpäivä on ollut Helenan päivä 21.5, joka tälle vuodelle sattuu torstaiksi. Kaikkein eteläisimmässä ja läntisimmässä Suomessa kylvötöihin voitiin ryhtyä jo Salomonin päivänä 8.5 ja lapissa kylvämään ryhdyttiin Urbanukselta 25.5.

Erkin päivän jälkeistä perjantaita on sanottu pellava-perjantaiksi ja sitä seuraavaa on silkki-perjantaiksi.

Myös karja laskettiin laitumille Erkin päivän tienoilla. Tuusulassa sanottiin: ”Kun laskee lehmät eerikinpäivänä ensi kertaa laitumelle, ne viihtyvät hyvin koko kesän.”

Kun Erkistä ei löytynyt kuvaa, niin laitetaan idyllinen Länsisilta Joensuusta ehkä 1930-luvulta.

erkki