Urpo 25.5

Manantaina vietetään Urpon päivä, joka on perinteisesti ollut kesän ensimmäinen päivä. Jo Mikael Agricola kalenterissaan vuodelta 1544 mainitsee: ”Urbanus Suven alcu.” Suven alun ensimmäinen päivä määrää alkukesän sään: ”Jos ei Urpo turkkia heitä, ei ennen Eskeliä (12.6) ilmat lämpene,” sanottiin. Urpon kylmät tietävät huonoa alkukesää ja vasta isona kesänä eli Juhannuksen jälkeen ilmat lämpenevät.

Urpon päivä on siis kesän ensimmäinen päivä ja Perttu (24.8) kääntää kesän alkusyksyyn: ”Urbanus pahan kesän säätää, Pertto jo hyvänkin kesän säätää,” sanoivat elimäkeläiset.

”Jos ei ilma lämpiä Urponpäivänä aikana, se lämpiää vasta päivänseirauksen aikana,” sanottiin Muurlassa. ”Urpaanus kylmänkin kevään päättää,” mainittiin puolestaan Elimäellä. ”Urpo rukkaset riisuus” ja Urpaanus pahankin kesän parantaa,” elimäkeläiset vielä vahvistavat.

Urpon päivän aikaan on tulossa vieläUrpon vilut: ”Urpo turkin ottaa, toisen tilalle antaa,” sanottiin Anttolassa. Vaikka Urpo ilmoittaa kesän tulosta, tulee vielä yksi takkikeli sen jälkeen.

”Urpona pitää olla tuuli suvessa, niin tulee hyvä viljavuosi,” sanottiin Karjalassa. Jos siis Urpona tulee lounaasta, se on varma hyvän kesän merkki. Nythän vähän ennen Urpoa tuulet kääntyivät lounaan kantille ja se enteilee kunnon kesää kuitenkin niin, että alkukesä on vähän viileämpi. Kunnon helteet ja auringonpaiste alkavat vasta Juhannuksen jälkeen.

Enossa on sanottu: ”Urpona uusilla vastoilla kylvetään.” Tämä ei ainakaan täällä Liperissä toteudu, kun koivunlehti on vasta hiirenkorvalla. Mutta pitää malttaa. Ehkä se kesä vielä tulee.

Kaksi poikaa poseeraa kuvajalle ja yksi nainen kiiruhtaa kadun poikki. Kuva Kirkkokadun alkupäästä ehkä 1930-luvulta. Vasemmalla Ivan Dobrinin Aari Judinilta vuonna 1925 ostama talo.

urpo