Petronellan päivä 31.5

”Jos Petronellan päivän vastaisena yönä vesi jäätyy kupissa, niin tulee huono viljavuosi mutta jos ei, niin ohra kasvaa vaikka kannon nokassa,” sanottiin Savossa. Petronella päivä on itse asiassa viimeinen viljavuoden tarkkailupäivä. Sen jälkeen vanhan kansan sääennustukset muuttuvat koko kesää tutkivaksi. Neitsyt Petronellan kylmät olivat Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja lapissa hyvin yleisiä.

Savossa oli Petronellan yökylmänen, jota pidettiin hyvänä enteenä koko kesälle: ”Jos Petronellan päivänä vastainen yö on kylmä, niin ei ole hallan pelkoa kovin aikaisin sinä kesänä.” Kysymys kuuluu, mikä on kylmä yö? Riittäkö viisi astetta, kuten meidän mittarissa oli? Onko hallat marjan kukinnan aikaan vältetty?

Hyrynsalmessa sanottiin, että jos Petronella kylmää rikan, Lauri (10.8) kylmää ohran. Rikkakasvien kylmämiseen tarvitaan jo pakkasia, joten ehkä viisi astetta lämmintä ei riitä Petronellan kylmäksi.

Karjalassa Petran päivän aika oli parasta pellavankylvön aikaa. Neisyt Petronellan päivää vietettiin ennen vanhaan naimattomien naisten päivänä.

Petronella Höttönen lapsineen Repolan Lentierasta tarkkailee äitinsä Anastasia Suvisen kanssa ankkojen kevät tepastelua luonnossa.

petronella