Kesäkuu ja Nikodemuksen päivä 1.6

”Kesäkuussa kesä tulee, tulkoon vaikka mistä,” sanovat sonkajärveläiset. Kesä tulee väkisin, vaikka miltä ilmansuunnalta kesäkuussa eikä sille mahda kukaan mitään.

Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1880 kertoo sen, mitä kesäkuussa voi tehdä: ”Ilma on nyt tavallisesti käynyt kesäiseksi ja sen mukaan on vaatetustakin sovitettava. Kesällä pitää vaatteiden olla väljemmät ja ohuemmat kun talvella, sekä väriltään vaaleammat, ettei auringon valo niin niihin pysty. Ken on tottunut pitämään villapaitaa lähinnä ruumista, voi nyt jättää sen pois, jos hän muuten on vallan terve, kuitenkin vasta sitten kun hän ensin on uinut muutaman kerran.

Kun vesi järvissä on tullut 15 asteiseksi, voi ruveta uimaan, vaan se, joka ei jo ennen ole karaissut ihoaan, odottakoon siksi, kun vesi on 18 asteista. Uiminen on kaikista ruumiinliikkeistä miltei terveellisin, vaan se vaatii harjoitusta, jota meidän tuhatjärvisessä maassamme ei kenenkään pidä laiminlyödä. Paras uima-aika on aamupäivällä tai iltapäivällä ennen ruokaa. Vedessä ei pidä viipyä kovin kauan.

Kyykäärmeen puremat eivät lämpöisen kelin aikaan ole harmittomia. Haava on kuin silmäneulalla pistetty, noin 1/5 tuumaa syvä. Parasta on koettaa heti saada myrkky siitä pois joko haavaa suurentamalla taikka imemällä se pois, tahi tehdä se vahingottomasti polttamalla tai jollakin syövyttävällä aineella. Hyvä on heti sitoa haavan yläpuolelle tiukka side, ettei myrkky veren mukana pääse etemmäksi.”

Tällaiset ohjeet maaseudun kalenteri antoi kesäkuulle. Siis uimaan vaan ja käärmeen myrkkyä ruumiista imemään. Siitä se kesä lähtee mukavasti alkuun.

Kesäkuun ensimmäinen päivä on Nikodemuksen päivä ja jos sinä päivänä on kylmä, tulee katovuosi tai jos sataa, koko kesä on kehno. Onneksi nyt täällä Liperin suunnalla aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta eikä sadettakaan luvata kuin illaksi tai yöksi. Siis, kunhan päästään isoon kesään eli Juhannuksen jälkeiseen aikaan, lämmintä riittää kaikille ja tarpeeksi.

Nyt on korkea aika laittaa kasvimaat kuntoon, sillä viimeistään kesäkuun alussa pitää kaikki kasvikset olla maassa, että ennättävät syksyksi.

kesa2