Eskon päivä 12.6

Eskon päivän alkuperäinen nimi oli Eskillus, joka tulee Ruotsista. Eskillus mainitaan jo 1400-luvun almanakoissa. Nimi muuttui Eskill-nimiseksi ja se esiintyi almanakoissa ja virsikirjoissa aina 1800-luvulle saakka, jonka jälkeen nimi muutettiin suomalaiseksi Eskoksi.

Eskillus oli ruotsalainen pyhimys, jonka juuret olivat Englannissa. Eskillus tuli Ruotsiin 1100-luvulla Pyhän Sigfridin kanssa. Hän perusti kirkon Mälaren järven rannalle Tunan kylään. Kyläläiset polttivat hänet roviolla, kun Eskillus ei antanut ihmisten palvoa pakanallisia jumalia. Eskilin hautapaikalle rakennettiin myöhemmin kivikirkko ja kylä muutettiin Eskilstuna-nimiseksi.

Kun kesä on tähän saakka ollut suorastaan surkea, voi kelit vielä huonontua Eskon päivän aikaan. Vanha kansa varoittaa jopa lumisateesta ja sanoo, että Eskona pitää karjalle jättää enkelivihko pahan päivän varalle. Siis ladossa täytyy olla vielä heinää jäljellä Eskon kylmille. Sen jälkeen ilmat sitten alkavat lämmetä. Nythän on vähän vaikea tietää, milloin on Eskon kylmät ja milloin muut kylmät, kun tätä kylmyyttä on kestänyt viikko tolkulla. Toiveita paremmasta kuitenkin on.

Ensimmäiset sääsket ilmestyvät viimeistään Eskon päivänä ja niitä on ollut pilvin pimein jo viikon verran. Hyvä, että sekaan mahtuu. Koiran kanssa lenkkeillessä metsäpoluilla ei uskalla oikein edes pysähtyä, sillä itikkaparvet ryntäävät heti kimppuun.

Rääkkyässä sanottiin: ”Eskon tähkä, Ollin (29.7) uutinen.” Siis jos Eskon päivänä viljassa on tähkä, uutisleipää saa jo Ollin päivänä. Viljassa on paikka paikoin tähkäpäitä, joten kesä edistyy tästä pitäen varsin joutuisasti ja hyvin. Juhannuksen tienoolla kelit paranevat ja lämmintä riittää sitten elokuun loppupuolelle saakka.

Mustikassakin on jo raakileita ja sadosta näyttää tulevan erinomainen. Kun mustikassa on raakileita, alkaa kala liikkua ja käydä pyydyksiin. Verkot olivatkin vedessä mutta kalat puuttuivat ainakin meidän lammessa. Ehkä on vielä hieman liian aikaista mutta yritetty on.

Lopuksi ristijärveläinen ennustus: ”Mistä Eskon päivänä tuulee, sieltä se tuulee koko kesän.” Sitä jäämme seuraamaan. Palaan asiaan juhannusviikolla, sillä silloin onkin suuri taikaviikko ja enteiden tekopäivät.

Nyt ennakoidaan jo juhannusta ja nostetaan lippu salkoon. Kuva 1950-luvulta.

juhann