Keskikesä

Vaikka virallinen juhannus onkin vasta 24.6 eli Johannes Kastajan päivänä, lienee paikallaan kertoa nyt, tämän vuoden juhannusaattona, sääennustukset. Taiat ja uskomukset jätän oikean juhannuksen aikaan.

Juhannus kuuluu vuoden kolmen suurimman merkkipäivän joukkoon. Uusi vuosi, pääsiäinen ja juhannus ovat kaikki samanarvoisia, mitä tulee vanhojen uskomusten ja taikojen tekemisen perinteeseen. Nämä kolme ovat ikään kuin vuoden kohokohdat: vuosi vaihtuu, kesä on kauneimmillaan ja pääsiäinen on näiden välissä. Onkin sanottu, että noina kolmena yönä sekä taivas että helvetti ovat avoinna ja sinne pääsevät myös elävät kurkistamaan.

Juhannuksen sääennustukset ovat varsin niukat. Olisiko niin, että keskikesän juhlinta esti säiden tarkkailun tuonnemmaksi. Oli aika juhlia eikä olla säistä huolissaan?

Yleisenä ennustuksena on ollut se, että jos juhannusaatto on sateinen, tietää se hyvää loppukesää. Jos aatto on tuulinen, marjasadosta tulee huono ja jos ilma on tyyni, tulee hyvä puolukkasato. Jos aatto on pilvinen, aurinko paistaa loppukesän ja jos aatto on aurinkoinen, loppukesä on kostea.

”Jos ennen juhannusta on hyvin lämmin, niin tulee kylmä loppukesä ja päinvastoin,” sanottiin Kontiolahdella. Tämän mukaan loppukesää ei ainakaan kylmäksi voi sanoa, kun alkukesä oli vuosisadan kylmin.

”Minkälainen ilma on juhannuksena, sellaista on Mikkeliin (29.9) saakka,” enolaiset tiesivät kertoa.

Juhannustaiat on parempi jättää varsinaiseksi juhannukseksi eli 24.6 päivälle, sillä silloin taiat parhaiten tehoavat. Palaan niihin oikeana taikapäivänä.

Kun kesäpäivän seisaus sattuu nyt juhannusviikonloppuun, on hyvä vilkaista pesäpäivien ennustuksiakin. Länsi-Suomessa sanottiin: ”Jos ukkostaa ennen päivänpalautusta, tietää se sateista ja huonoa kesää.” Itä-Suomessa puolestaan sanottiin: ”Jos ennen pesäpäivää on ukkosia, tulee lämmin loppukesä.” No, otapa näistä sitten selvää. Onkohan niin, että jos ukkostaa ennen pesäpäiviä, Lännessä tulee sadetta ja on kylmää, kun idässä paistaa aurinko ja on kuivaa? Sehän sopisi meille idässä asuville.

”Jos kesäpäiväseisauksen aikana on kaunis ilma, silloin loppukesä on kaunista,” Kontiolahdella tiedettiin. Sama ennustus löytyy myös Länsi-Suomen perinteestä. Toivotaan, että viikonloppu on kaunis ja lämmin.

Keskikesän aikana auringon sanottiin olevan pesässään kolme päivää, jonka jälkeen se lähtee uudelle kierrokselle. Joten nauttikaamme nyt keskikesästä, oli ilma minkälainen hyvänsä. On tilastollisestikin varmaa, että lämmintä ja kaunista on tulossa, ainakin muutamaksi päiväksi, ellei jopa viikoksi tai kahdeksi.

Mittumaarin viettoa Rääkkylän Haukkasaaressa 1950-luvun puolivälissä. Isäni Eetu hanurin kanssa. Mikko ja Inkeri Rotko sekä lapset Olli Rotko, minä, Jorma Rotko ja veljeni Pentti. Kuva minun albumista.

mittumaar