Pietarin päivä 29.6

Vanhimmissa pyhimyskalentereissa päivä on nimetty kahdelle apostolille Pietarille ja Paavalille. Sanottiin, että he olisivat kuolleet samana päivänä vuonna 67 keisari Neron vainoissa. Tosiasiassa Pietari ja Paavali kuolivat eri vuosina ja vieläpä eri päivinä.

Kalentereissa 1700-luvun lopulla Paavali poistettiin ja virsikirjakalentereissa nimi poistui 1800-luvulla. Jäljelle jäi Pietari, jonka päivää vietämme tänään.

Pietarin päivänä tuli välttää meluisia töitä. Esimerkiksi pesukartulla ei saanut hakata pyykkejä, peltoja ei saanut kyntää, kaikenlainen korjaaminen oli kielletty eikä huutaakaan saanut. Parempi oli, että käytiin ongella, sillä olihan apostoli Pietarikin kalastaja ja Pietarin päivänä saattoi saada kunnon kalasaaliin. ”Hei onki ottamaan, vähäleuka vääntämään. Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja,” on hyvin yleinen sanonta koko maassa.

”Pietarilta heinäntekoon!” oli melko yleinen huudahdus ja silloin oli tiedettävä lyhyen ajan sääennustuksia. Oli tärkeä tietää, minkälainen sää oli lähipäivinä ja sen vuoksi Pietari ennustikin lyhyen ajan säätä.

”Kyllä Pietarin päivänä lämmintä riittää,” Savonlinnassa sanottiin ja ”Pietari vesiportit avaa tai sulkee.” Nyt näyttäisi siltä, että tänä vuonna PIetari alkaa sulkea taivaan vesiportit. Onhan tuota vettä ja kylmää riittänytkin. Ehkä kesä vihdoin saavuttaa myös Suomen.

Pietarin päivän tuulet ovat ratkaisevassa asemassa. Jos tuulee pohjoisesta, se vie marjat. Jos on kova tuuli, mansikat ovat vaarassa. Jos on etelätuuli, tulee hyvä ruisvuosi mutta jos tuulee vaikka väänkin aikaa pohjoisesta, ruissato on mennyttä. Itä- ja länsituulet tietävä yleensä hyvää. Kun Liperissä on täysin tyyni, niin vilja- ja marjasadosta voidaan odottaa joko hyvää tai huonoa, näin savolaisittain vastattuna.

Pietarin päivän sade ei enää ole hyvä asia, sillä sade vahingoittaa kauraa ja jos Pietarin päivän aamuna koiran jälki näkyy maassa, ohravuodesta ei kannata odottaa hyvää.

Pietarin päivänä kylvettiin vielä naurista mutta siinä kannatti olla huolellinen. Tässä yksi neuvo: ”Jos Pietarin päivän aamuna menee nauriita kylvämään, niin ettei puhu akalleen mitään, kasvavat nauriit hyvin, vaikka ei siemeniä peittäisikään, eikä tule halkinaisia nauriita.” Näin väitettiin Karjalassa.

Nyt vaan Pietarin päivää viettämään ja kesäpäivästä nauttimaan!

”Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja,” hoettiin kalalle lähdettäessä. Kuvassa vasemmalla isäni Eetu Tarma ja hänen nuorempi veljensä Leo menossa kalaan kannellammelle vuonna 1937. Missä lienevät poikein onget, kun haavi ja kalakontti ovat mukana?

pietari