Heinäkuu

Huomenna alkava heinäkuu on perinteisesti ollut vuoden lämpimin kuukausi ja Kansanvalistusseuran kalenteri vuodelta 1890 kirjoitti heinäkuusta muun muassa: ”Kesän lämpöisimmillään ollessa on ukonilma tavallinen ja usein ankarakin. Ukkosen käydessä on vältettävä kaikkia korkeita paikkoja. Aukeilla paikoilla on hyvä kulkea hiljaa tai panna maaten. Sisällä huoneistossa on vältettävä vetoa ja telefoni on hyvä sulkea ukkosenilmalla.

Lämpöisen ja tasaisen ilman tähden on vilustumisen vaara vähimmillään ja samasta syystä on ihotaudit nyt vähimmin vaarallisia. Samoin on myöskin alkupuoli kesää sopivin aika rokon istutukselle.

Tämän kuun loppupuolella alkaa niin kutsuttu mätäkuu, koska vanhastaan on tietty, että sen kestäessä kaikenlaiset elimelliset aineet helpoimmiten mätänevät.

Heinäkuussa hukkuu enimmin ihmisistä. Hukkunutta koetellaan virvoittaa siten, että ensin avataan vaatteet rinnalta ja kaulalta, iho kuivataan, sieraimet ja suu puhdistetaan limasta, kieli vedetään ulos suusta ja sidotaan esimerkiksi nauhalla alaleukaa vasten kiinni, hänet pannaan mahalleen vaatemytty sydänalan alle ja sitten painetaan kylkien kohdalta 2 – 3 kertaa lujasti, että hengittimiin mennyt vesi tulisi ulos. Sen jälkeen hänet käännetään selälleen vaatemytty rintakehän alle, sieraimia ja kitalakea kutkutellaan ja ellei hän rupea hengittämään, ryhdytään tekohengitykseen.

Heinäkuussa on kuolevaisuus vähimmillään.”

Taidatkos sen paremmin sanoa.

Talon-pojan Ilma eli sää-kirja vuodelta 1774 kirjoittaa heinäkuusta: ”Marian etsikkopäivän (2.7) sade kestää kaksi viikkoa. Jos Kerstin päivänä yönä (24.7) sataa, niin sinä vuonna ei juuri-kasvit menesty.”  Uusi ja Wakaa Ilman-ennustaja vuodelta 1851 vahvistaa Talonpojan ilmakirjan ennustuksen.

Heinäkuu on heinäntekoaikaa ja sen vuoksi sääennustuksetkin ovat lyhyen ajan ennustuksia. Tutkittiin merkkejä, tuleeko kaunis vai sateinen päivä. Sateen merkit olivat muun muassa: Äsken niitetty heinä tuoksuu voimakkaammalta, metsä näyttää tummemmalta, savu laskeutuu maahan, ääni kuuluu tavallista kauempaa, ulommat puut ja vuoret näyttävät tavallista suuremmalta, aamusella ruskottaa, aamusumu nousee ylös, iltataivas on harmaa, tuuli kiihtyy ja reumaattisia ihmisiä kolottaa. Näistä merkeistä tiesi, sateen tulevan päivän, parin perästä.

Lopuksi yleinen sääennustus heinäkuulta: ”Maa on poutaa, kun sateelta joutaa.” Näinhän se totta vie on.

Heinäkuu, vuoden lämpimin kuukausi, antaa mahdollisuuden vaikka kölliä pihalla. Kuva vuodelta 1936.

heina