Kilianin päivä 8.7

Kilianin päivää vietettiin Suomessa 1900-luvun alkuun saakka, jonka jälkeen päivän valloitti Turo ja Turkka. Kilian, alkuperäinen nimi Chilianus oli 600-luvulla syntynyt Irlannissa ja mennyt käännytysmatkalle Keski-Eurooppaan Würtziin. Siellä hän syytti paikallista herttuaa siitä, että oli avioitunut veljensä vaimon kanssa. Herttua ei tietenkään syytöksistä pitänyt ja niinpä hän mestautti Chilianuksen vuonna 689. Chilianus julistettiin pyhäksi.

Chilianuksen nimi muutettiin 1900-luvun alkupuolella Kilianukseksi ja nykyisin se on Kilian. Kilianin päivä on viimeinen, kun voidaan kylvää kaskinaurista: ”Kaskinauris kylvettiin Kilianin päivänä. Muu nauris kylvettiin ensimmäisenä perjantaina juhannuksen jälkeen,” opastettiin Mouhijärvellä.

Vesilahdella tiedettiin kertoa kilianin päivän nauriinkylvöstä: ”Nauris kylvettiin Kilianin päivänä ja oli sellainen taika, että kylvöltä palattua ei saanut puhua. Vielä nytkin sanotaan, jos joku ei sastaa tervehdykseen, se on tulossa nauriin kylvöstä.”

Myös hampun kylvöpäivä on Kilianin päivä: ”Jos haluaa hyviä liinoja, pitää liinoja kylvettävän.”

Kilianin päivä oli pieni juhlapäivä eikä sen päivän vietossa ole juuri mainintoja vanhassa kalentereissa. Itä-Suomessa kyllä mainitaan, että muikun pyynti on aloitettava viimeistään Kilianina.

Siru Romppanen istutustöissä talonsa pihassa Joensuussa Koulukatu 8.

kilian